Ülkemiz ve Yozgat’ın en önemli bir yağ bitkisi olan Aspir de çeşit deneme ekimi yapıldı.
Tarım ve Orman İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, Aspir, hububat tarımının yapıldığı her türlü iklim ve toprak koşullarında yetişebildiğini belirterek, “Aspir kurağa dayanıklılığı ile ülkemizin yağışı yetersiz, sulanmayan Orta Anadolu ve Geçit Bölgelerinde başarıyla yetiştirilebilmektedir. Aspir yağlık bir ürün olduğu için, genelde sanayide yağ elde etmek üzere değerlendirilir” dedi.
İl genelinde son yıllarda ekiliş ve üretim alanı artan Aspir bitkisi Bakanlığın Araştırma kuruluşlarınca yeni geliştirilen çeşitlerin İlde denenmesi ve bu çeşitlerin İlin iklim ve ekolojik şartlarına uygunluğunu görülmesi için Aspir çeşit deneme ekimi yapıldı.
Tarım ve Orman İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, Aspirin 80-100 cm arasında boylanabilen, dikenli ve dikensiz formları olan, derinlere gidebilen bir kazık kök sistemine sahip, tohumlarında % 30-50 arasında yağ bulunan, yağı yemeklik olarak kaliteli, daha çok biodizel yapımında da kullanılan, küspesi hayvan yemi olarak değerlendirilen, kuraklığa dayanıklı, tek yıllık bir uzun gün yağ bitkisi olduğunu söyledi.
Aspir, hububat tarımının yapıldığı her türlü iklim ve toprak koşullarında yetişebildiğini ifade eden Özdemir, şunları aktardı.
“Aspir kurağa dayanıklılığı ile ülkemizin yağışı yetersiz, sulanmayan Orta Anadolu ve Geçit Bölgelerinde başarıyla yetiştirilebilmektedir. Aspir yağlık bir ürün olduğu için, genelde sanayide yağ elde etmek üzere değerlendirilir. Yağ elde edilmesinde, ayçiçeği işleyen tüm makineler aspir işlemeye de elverişlidir. Ayrıca yağ alındıktan sonra geriye kalan küspe içerdiği % 22-24 protein nedeniyle iyi bir hayvan yemi olarak değerlendirilmektedir.
Aspir yağı yemeklik yağ olarak kullanımının yanında vernik, boya, baskı mürekkebi, koruyucu, alkit reçinelerin üretiminde ve sabun sanayinde ’de kullanılmaktadır. Aspir’in hayvan beslenmesinde de kullanma imkânı vardır ve yem de protein ve yağ miktarını artırır.
Ülkemiz bitkisel yağ ihtiyacının bir bölümü ithalat yoluyla karşılanmaktadır. Bunun yanında son yıllarda büyük bir gelişme gösteren biyodizel teknolojisi ile yağlık bitkisel ürünlerin yetiştirilmesi bir zorunluluk haline gelmiştir.
Aspir bitkisi son yıllarda İlimizde ekiliş ve üretimi artmıştır. Ancak yaşanan birtakım olumsuzluklar nedeniyle son yıllarda ekiliş ve üretimi düşmeye başlamıştır. Bundaki en büyük etken verimin düşüklüğü ve pazarlamadaki sorunlardır.
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak yaptığımız bu denemdeki amacımız yeni geliştirilmiş ve verimi yüksek bu çeşitlerle yüksek verim almak ve pazarlamadaki sorunları sektör temsilcileri ile de görüşmelerle aşmak ve çiftçimizin üretim çeşitliliğini ve gelirini artırmaktır.
Ayrıca; yapılan bu denemede ilaçlama gübreleme ve bakım çalışmaları teknik personelimiz kontrolünde zamanında yapılacak ve optimum verim alınması için çalışılacaktır. Sonuçlar çiftçilerimize ve kamuoyuna duyurulacaktır.”
Denemede; Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Tarafından geliştirilerek yeni tescil edilmiş Göktürk çeşidi, Ankara Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilerek tescil edilmiş Hasankendi ve Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından tescil edilen Remzibey çeşitleri kullanıldı.
Ekim İnceçayır köyünde bulunan tarlaya hayatındaki engelleri kaldıran engelli çiftçi Resul Karakavak ile yapıldı.