• DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
ATALIK BUĞDAYLARIN HASADI YAPILDI

ATALIK BUĞDAYLARIN HASADI YAPILDI

Ülkemizin ve Yozgat’ın kadim değeri olan Atalık-Köy buğday çeşitlerinin hasatları yapıldı.

İl Tarım ve Orman Müdürü Tanju Özkaya, “Ülkemiz, en temel besin kaynağı olan buğdayın anavatanı ve gen merkezi durumundadır. Ekimlerini yaptığımız çeşitler, yüzyıllardır İlimizde ve ülkemizde yetiştirilen atalarımızdan bize intikal eden buğday çeşitlerimizdir. Bizim ata mirası tohumlarımız ve eski tatlarımızdır” dedi.

Ülkemizin ve Yozgat’ın kadim değeri olan Atalık-Köy buğday çeşitlerinin hasatları yapıldı. İl Tarım ve Orman Müdürü Tanju Özkaya, İl Müdürlüğü teknik personeli ve çiftçilerin katılımı ile Merkez ve Sorgun ilçelerinde Atalık-Köy buğday çeşitlerinin hasatları yapıldı.

Geçen yıl Yerel Buğday Projesi kapsamında küçük alanlarda ekilerek çoğaltılan atalık-yerel tohumluklar, bu üretim sezonunda daha büyük alanlara ekildi.

Yerel buğday çeşitlerini inceleyen İl Tarım ve Orman Müdürü Tanju Özkaya, “Ülkemiz, en temel besin kaynağı olan buğdayın anavatanı ve gen merkezi durumundadır. Ekimlerini yaptığımız çeşitler, yüzyıllardır İlimizde ve ülkemizde yetiştirilen atalarımızdan bize intikal eden buğday çeşitlerimizdir. Bizim ata mirası tohumlarımız ve eski tatlarımızdır.

1970’li yıllardan sonra daha fazla verim veren modern buğday çeşitleri kullanmaya başlanması ile birlikte geleneksel buğday türlerinin ekim ve üretimi düşüşe geçmiştir. Amacımız bu atalık buğday çeşitlerini çiftçilerimiz arasında tekrar yaygınlaştırarak gen muhafazasını sağlamak ve ata mirasımız olan bu değerlerimizin çiftçi eliyle devamını sağlamaktır.

Bakanlığımız Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü koordinatörlüğünde uluslararası işbirliğiyle uygulanan Yerel Buğday Projesiyle; eskiden beri ekilen ve günümüzde yetiştirilmekte olan yerel buğday çeşitlerinin toplanıp gen bankalarımıza aktarılması, üretimlerinin yine çiftçi eliyle devamının sağlanması ve bu gen kaynaklarımızın aynı zamanda çiftçi eliyle de korunması amaçlanmıştır.

Bu kapsamda; çiftçilerimizden toplanan yerel buğday çeşitleri Enstitümüzde sınıflandırılarak safiyetleri sağlanmıştır. Bu yerel buğday tohumlukları, bu proje kapsamında geçen üretim sezonunda İl Müdürlüğümüz kontrolünde çiftçilerimize tekrar ektirilerek çoğaltıldı. Bu yerel çeşitler; Sarıbursa – Sarıbuğday – Akbuğday – Çalıbasan – Sertbuğday – Karakılçık  çeşitleridir.

Geçen sene yaptığımız ekimlerde kullanılan tohumluklar 2 kg idi. Bu tohumluklardan çoğaltılan tohumluklar bu sene 1-2 dekarlık alanlara ekildi. Ekimler taban arazilere yapıldı. Daha fazla ürün elde ederek çoğaltılması gayesiyle gübreleme ve ilaçlama çalışmaları özenle yapıldı. Hatta şuan hasat yaptığımız parsel bir defa sulandı.

Yapılan hasatta yerel çeşitlerimizden dönümden 200 ile 350 Kg arası verim alınmıştır. Burada büyük alanlarda ekilebilecek kadar çoğaltılan tohumluklar, önümüzdeki yıllarda daha geniş alanlara ekimi yapılacak ve bu yerel çeşitlerin kaybolmadan çiftçilerimiz eliyle muhafazası sağlanacaktır. Çiftçilerimiz yeni tohumların yanında bu tohumlukları da ekmelerini ve bu ata mirasımız olan tohumlukların halk elinde muhafaza etmelerini istiyoruz” ifadelerinde bulundu.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM