• DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
BOĞAZLIYAN’DA KİŞNİŞ  EKİMİ

BOĞAZLIYAN’DA KİŞNİŞ EKİMİ

İlçemizde Tıbbi ve Aromatik bitki sınıfından önemli bir baharat bitkisi de olan kişniş ekimi yapıldı. Kişniş ekimi Yozgat’ta ilk olma özelliğini taşıyor.

Değişik ürünlerin ekiliş ve üretimini yaygınlaştırmada çiftçilere rehberlik etmek amacıyla değişik ürünlerin deneme ve demonstrasyon çalışmalarını artırarak sürdüren İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bu çerçevede, Tıbbi ve Aromatik bitki sınıfından önemli bir baharat bitkisi de olan kişniş ekimini Boğazlıyan’da gerçekleştirdi.

Ülkemizde aşotu, kuzbere gibi isimlerle bilinen bir baharat bitkisi olan Kişniş, kendine has özel bir kokusuyla, çiçekleri nektar ve polen yönünden zengin olduğundan arıları cezp etmesi ve Kişniş meyvesi de % 0.3-1.6 oranında uçucu yağ içeriyor. Bu nedenle parfüm ve kozmetik sanayinde de kullanılıyor. Ayrıca tohumlarında % 30 oranında protein ve önemli miktarda A ve C vitaminleri içeriyor.

Türkiye’nin önemli tarım ve hayvancılık merkezlerinden Yozgat’ta ilk defa Tıbbi ve Aromatik bitki sınıfından önemli bir baharat bitkisi de olan kişniş ekimi yapıldı.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Boğazlıyan’a bağlı Gövdecili köyünden çiftçi İdris Oğuzhan ile birlikte Bakanlığın Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsünce geliştirilerek tescil edilmiş olan ve 2,5 Kg tohum, deneme tarlası olarak hazırlanan 1,5 dekar alana Sancarbey çeşidinin ekimi gerçekleştirildi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Tanju Özkaya, konuya ilişkin yaptığı bilgilendirmede “İlimizde değişik ürünlerin ekiliş ve üretimini yaygınlaştırmada çiftçilerimize rehberlik etmek amacıyla değişik ürünlerin deneme ve demonstrasyon çalışmalarını yapmaktayız”dedi.

Özkaya, açıklamasında şunları aktardı.

“Bu amaçla ektiğimiz Kişniş; Ülkemizde aşotu, kuzbere gibi isimlerle bilinen bir baharat bitkisidir. 30-80 cm arasında boylanabilmekte, tüysüz, bir yıllık ve otsu bir bitkidir. Kendine has özel bir kokuya sahiptir. Kişniş çiçekleri nektar ve polen yönünden zengin olduğundan arıları cezp etmektedir. Kişniş meyvesi % 0.3-1.6 oranında uçucu yağ içermektedir. Bu nedenle parfüm ve kozmetik sanayiinde de kullanılabilmektedir. Ayrıca tohumlarında % 30 oranında protein ve önemli miktarda A ve C vitaminleri içermektedir.

Kişniş, eskiden beri halk hekimliğinde kullanılan bir bitkidir. Kişniş bitkisinin yaprakları ağrı kesici, sakinleştirici, meyveleri ateş düşürücü, iştah açıcı, sindirim sitemini düzenleyici ve gaz giderici, parazit düşürücü ve idrar sökücü özelliğe sahiptir. Günümüzde ise tıp, parfüm ve gıda sanayinde geniş bir kullanım alanına sahiptir.

Kişniş, hem iç hem de dış ticaret potansiyeli olan önemli bir tıbbi bitkisidir. Ülkemiz iklim ve toprak şartları bakımından kişniş üretimine oldukça elverişlidir. Ülkemizde doğal olarak ta yetişmektedir. Kişniş, kireççe zengin, kumlu-tınlı, hafif yapılı, nötr ve hafif alkali topraklarda iyi yetişir. Üretimi tohumla yapılır. 1.5- 2 kg/da tohumluk kullanılarak, 30 cm sıra arası mesafe ve 2-3 cm ekim derinliği verilerek ekimi yapılır.

Kişniş fidelerinin ilk büyümesi oldukça yavaştır ve bu nedenle yabancı otlarla rekabeti başlarda çok zayıftır. Bu nedenle, kişniş ekilen toprak yabancı otlardan iyice temizlenmiş olmalıdır. Kişniş bitkileri ekimden sonra 90-120 gün içinde olgunlaşır ve genellikle yaz mevsiminin ortasında hasat edilir.”

Özkaya, bu ürünün ekimini çiftçilerle birlikte yaptıklarını belirterek, “Üretim sezonu boyunca bitkinin gelişim süreci titizlikle takip edilecek olup hasat döneminde sonuçlar çiftçilerimiz ve kamuoyu ile paylaşılacak” şeklinde konuştu.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM