• DOLAR
    %0,73
  • EURO
    %-0,26
  • ALTIN
    %-0,69
  • BIST
    %3,13
BOĞAZLIYAN’DA PELEMİR DENEMESİ

BOĞAZLIYAN’DA PELEMİR DENEMESİ

Türkiye’nin önemli tarım ve hayvancılık merkezlerinden Yozgat il genelinde ilk defa Boğazlıyan’a bağlı Gövdecili Köyünde deneme ekimini yapılan Pelemir Bitkisi’nin hasadı yapıldı.

İl Tarım ve Orman Müdürü Tanju Özkaya, “Amacımız bu bitkinin İlimiz şartlarında gelişim ve verim durumunu gözlemektir. Yapılan bu deneme ile gördük ki bu ürün burada gayet iyi yetişmektedir. İçerdiği yağ nedeniyle yağlık bitki olarak öne çıkmaktadır. Bu bitkiyi ekip üretmek isteyen çiftçilerimize teknik bilgi desteği verilecektir” dedi.

İlde yetişme ve gelişme durumunu gözlemlemek amacıyla kıştan önce ekimi yapılan, ve ekimde Bakanlığın Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsünce geliştirilmiş olan yerli çeşit Karahan çeşidi kullanıldı.

İl Tarım ve Orman Müdürü Tanju Özkaya, “İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak İlimizde yetişebilecek alternatif ürünlerle ilgili deneme ve demonstrasyon çalışmaları yapmaktayız. Bu kapsamda bu üretim sezonunda pelemir bitkisinin deneme çalışmasını yaptık” dedi.

“Amacımız bu bitkinin İlimiz şartlarında gelişim ve verim durumunu gözlemektir. Yapılan bu deneme ile gördük ki bu ürün burada gayet iyi yetişmektedir” diyen Özkaya, “Pelemir, buğday tarlalarında yabani olarak yetişen doğal bir bitki türüdür. Son yıllarda yapılan çalışmalarla içerdiği yağ nedeniyle yağlık bitki olarak öne çıkmaktadır. Yapılan araştırmalar bitkinin tohumlarında sabit yağ oranın % 21- 26, protein oranın ise % 14-20 arasında değiştiğini ortaya koymuştur.

İklim ve toprak isteği bakımından fazla seçici olmayan pelemir bitkisi soğuğa oldukça dayanıklı tek yıllık bir bitkidir. Toprak derinliği fazla olmayan eğimli ve erozyona maruz marjinal alanlarda tarımı yapılabilecek önemli bir yağlı tohum bitkisi olmaya adaydır.

Pelemir yağında bulunan epoksi asit bu yağın bu haliyle yemeklik olarak kullanılmaması gerektiğini göstermektedir. Pelemir yağı içerdiği %19-20 oranındaki miristik asit nedeniyle sabun sanayi için oldukça elverişlidir Diğer taraftan içerdiği epoksi asit nedeniyle deri ve tekstil sanayinde kullanılması uygundur.

Ayrıca pelemir tohumlarından elde edilen un ve yağ, düşük düzeylerde (%0.5-3.0) buğday ununa karıştırılarak zayıf unların kuvvetlendirilmesinde geleneksel olarak kullanılmakta ekmeğin bayatlaması geciktirme ve hamurun daha iyi kabarmasında kendisinden faydalanılmaktadır. Fakat pelemir ununun belli bir düzeyden sonra ekmeğe acılık verdiği gözlenmektedir.

Bakanlığımız Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından adaptasyon çalışması yapılmış; tohumlarından yağ elde edilmiş, yağ asidi bileşenlerine bakılmış sonra bu yağdan biyodizel üretilerek yakıt özellikleri incelenmiştir. Bu bitkiyi ekip üretmek isteyen çiftçilerimize teknik bilgi desteği verilecektir” ifadelerinde bulundu.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM