“BOZKIR’DA LAVANTA KOKULARI YAYILIYOR: ÇİÇEK HASATLARI BAŞLADI”
Bozkır’da lavanta hasatı coşkusu tüm hızıyla sürüyor. Tarımın önemli merkezlerinden biri olan Yozgat’ta çiftçiler alternatif ürünler arayışında lavanta ekimine yönelmişlerdi. Yapılan doğru planlama ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün teknik desteğiyle lavanta bahçeleri verimli ürünler veriyor.
Lavantanın ticareti en fazla yapılan uçucu yağlardan biri olması, çiftçilerin dikkatini çeken unsurlardan biri oldu. Özellikle kozmetik ve parfüm sanayinde yaygın olarak kullanılan lavanta uçucu yağı, doğal ve hoş kokusu nedeniyle birçok sektörde tercih ediliyor. Sabun, deterjan ve kozmetik ürünleri başta olmak üzere ilaç sanayiinde ve aromaterapide de lavantanın faydalarından yararlanılıyor.
Yozgat’ın ilçe ve çevre köylerinde kurulan lavanta bahçelerinde hasat heyecanı yaşanıyor. Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden biri olan Bozkır, çiftçilerin talepleriyle önceki yıllarda alternatif ürünlerin üretim ve yaygınlaştırılması amacıyla lavanta bahçelerine kavuşmuştu.
Lavanta bahçelerinin yerinde incelenmesi için bölgeye gelen İl Tarım ve Orman Müdürü Tanju Özkaya, lavantanın toprak açısından seçici olmayan bir bitki olduğunu vurguladı. Özkaya, verimli topraklarda daha fazla verim sağladığı gibi verimi düşük, derinliği az topraklarda da yetişebildiğine dikkat çekti. Ayrıca lavantanın kuraklık, sıcaklık ve soğuğa dayanıklı bir bitki olduğunu belirterek, İlin iklim ve toprak şartlarında da başarılı bir şekilde yetişebildiğini dile getirdi. Lavantanın tesis edildikten sonra iyi bakımla uzun yıllar verim alınabileceğini de ekledi.
Son yıllarda çiftçilerin tıbbi ve aromatik bitkilere olan ilgisi göz önünde bulundurularak Yozgat’ta lavanta demonstrasyonları düzenlendi. Lavantanın dünyada ticareti en fazla yapılan 15 uçucu yağdan biri olduğunu ifade eden Özkaya, en çok kozmetik ve parfüm sanayinde kullanıldığını belirtti. Aynı zamanda güzel kokusu sayesinde sabun ve diğer endüstri kollarında, ilaç sanayinde ve aromaterapide de kullanıldığına değindi.
Lavanta çiçeklerinden elde edilen uçucu yağın distilasyon yöntemiyle çıkartılarak satılabileceğini aktaran Özkaya, bazı girişimci üreticilerin lavanta kesesi gibi farklı ürünler üreterek değerlendirmeye yönelik çalışmalar yaptığını söyledi. Ancak çiftçilere öncelikle bu tür alternatif ürünlerin ekiminden önce pazar durumunu iyice araştırmaları ve pazar temininden sonra ürün yetiştirmeye başlamaları tavsiyesinde bulundu.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak, lavanta gibi alternatif bitkilerin üretimi konusunda çiftçilere teknik olarak her zaman destek olduklarını belirten Özkaya, çiftçilerin yanında olmaya devam edeceklerini vurguladı.
Bozkır’da başlayan lavanta çiçek hasatları, yöre halkını coşkuyla doldururken, lavanta kokularının tüm bölgeye yayılması bekleniyor. Lavantanın bölgedeki tarımsal faaliyetlere katkısı ve ilgi görmesi, çiftçilerin alternatif ürünler konusundaki çalışmalarına yeni bir ivme kazandırması hedefleniyor. (Erol TARİKCİ)