• DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
BUZAĞILARDA YOL HARİTASI BELİRLENECEK

BUZAĞILARDA YOL HARİTASI BELİRLENECEK

“Erken Teşhis ile Buzağılar Ölmesin” projesi ile Yozgat il genelinde hastalık etkenleri konusunda hastalık haritası çalışması yapılacak. Oluşturulan hastalık haritası köy köy görülen buzağı ölümlerinin hangi sebepten olduğu tespit edilecek, bu hastalıklara karşı henüz hastalık şekillenmeden alınacak tedbirler ve etkene yönelik aşılama çalışmaları ile buzağı ölümlerinin önüne geçilecek.

Türkiye’nin önemli tarım ve hayvancılık merkezlerinden Yozgat’ta “Erken Teşhis ile Buzağılar Ölmesin” projesinin eğitim ve tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinatörlüğünde, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Sorgun İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Yozgat Veteriner Hekimler Odası iş birliği ile “Erken Teşhis ile Buzağılar Ölmesin Projesi” lansman toplantısı Sorgun’da düzenlendi.

Her yıl ishal etkenlerine bağlı olarak il genelinde buzağılar öldüğü, projenin temel amacının mesleğini serbest olarak icra eden veteriner hekimlere dağıtılacak olan ishal tanı kitleri ile Buzağıların ishal sebeplerinin hızlı bir şekilde teşhis edilip erken tedavi ile başarı oranının artırılması planlanıyor.

Projenin yürütüleceği öncelikle hayvan sayısının ve klinisyen veteriner hekimlerin fazla olmasından dolayı Sorgun, Sarıkaya, Saraykent ve Akdağmadeni ilçelerinde faaliyet gösteren serbest veteriner hekimlere toplam 4 bin test kiti dağıtılacak ve hastalık etkenleri konusunda hastalık haritası çalışması yapılacak.

Oluşturulan hastalık haritası köy köy görülen buzağı ölümlerinin hangi sebepten olduğunun tespit edilerek, bu hastalıklara karşı henüz hastalık şekillenmeden alınacak tedbirler ve etkene yönelik aşılama çalışmaları ile buzağı ölümlerinin önüne geçilmeye çalışılacak.

Proje vizyonu ve iş birliği açısından Türkiye’de ilk olup, ülke genelinde ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından yakından takip edilip, sonraki projede tüm il genelini kapsayacak şekilde genişletilmesi planlanacak.

İl Tarım ve Orman Müdürü Tanju Özkaya, açıklamasında; “Büyükbaş hayvancılık işletmelerinde sağlıklı buzağı ve süt üretiminin en önemli hayvancılık geliri olduğunu, ilimizde anaç büyükbaş hayvanlardan doğan buzağıların kayıt altına alındığını, kayıt altına alınan buzağıların ise  önemli bir kısmının buzağı ishallerine bağlı ölümler nedeni ile ekonomiye kazandırılamadığını, bu ölümlerin önüne geçildiğinde sadece ilimiz ekonomisine 300 Bin TL gibi bir ek gelir sağlanacağını, işletmelerde sütün pazarlanmasından ve doğan her buzağının yetişkin hale getirilmesi sağlanabiliyorsa ancak karlılıktan bahsedilebilir” dedi.

Projenin sürdürülebilir olması anlamında ilin hayvancılığına önemli katkıları olacağını, proje ile ilin hem damızlık büyükbaş hayvan varlığının artırılmasında hem de hayvansal üretim artışına paralel olarak ekonomik anlamda ciddi bir canlanma sağlayacağını belirten Özkaya, hayvan varlığında görülecek artışın yem bitkisi ekilişlerine de yansıyacağını dile getirdi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM