Yozgat Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Ahmet Bulut, Covid 19 virüsünün ekonomiyi çok etkilediğini ve bu durumun derinleşmesinin endişe verici olduğunu dile getirdi.
Yozgat ilinin ekonomisinin iyi olmadığını öne süren Bulut, Vergi mükelleflerinin çok büyük bir yük altında olduğunu belirterek, “Vergi ötelemeleri finansal açıdan bir kaynak olarak gözükse de ticari hayattaki ciro düşüşleri iş hayatını düşündürmektedir. Vergi mükellefleri bir yapılandırma, matrah artırımı, stok, kasa affı gibi konular da beklenti içine girdiler” dedi.
518 sıra nolu vergi usul kanununa göre bazı beyannamelerin ertelendiğini ve bunların ödemelerinin de 6 ay sonra yapılacağını hatırlatan Bulut, “Mükellef zaten zor durumda iken 6 ay sonra bu vergilen ödenmesinin zor olduğunun bilinmesinde fayda vardır. Devlet tarafından çıkarılacak yapılandırmanın, vergi mükellefleri ve idare için kazanç olacağını, her iki kesimde rahatlama yaratacaktır” diye konuştu.
Önemli olanın piyasaların açılması ve ekonomin sarılması olduğunun altını çizen Bulut, “Yoksa vergi mükellefi tahsilat yapamazsa yapılacak olan vergi barışının hayata geçmesi de zor olacaktır. Her şeyden önce ekonominin yapı taşları düzelmelidir” dedi.
Daralma kaynaklı nakit sıkıntısının vergi cephesinde iki önemli endişeyi öne çıkardığını anlatan Bulut, “Yeni bir yapılandırma ile birlikte vergi barışı beklentisi oluştu” diye konuştu.
Vergi mükelleflerinin zor dönemeçte olduğunu aktaran Bulut, Koronavirüs salgınının ekonomik etkilerini azaltmak amacıyla kamunun vergi alacaklarına getirilen ertelemede ilk taksit günü yaklaştıkça reel sektördeki tedirginliğin de artmaya başladığına dikkat çekti
Genel ekonominin bozulmasının şirket ve hane halkları yanı sıra kamu maliyesini de olumsuz etkilediğini belirten Bulut, “Mükellef de gelir yönünden sıkıntıda olduğu için bir yandan geçmiş borcunu ödeyememekte, diğer yandan yeni vergi dönemleri gelmektedir” dedi.
Bu sebeple tahakkuk-tahsilat dengesinde daha geniş çaplı bozulma beklediğini bildiren Bulut, son dönemlerde birçok mükellefin yapılandırılmış borcunu da ödeyemediği için bozulan yapılandırma sayısında ciddi artış yaşandığını kaydetti.
Zorda olan firmaların önünü açmanın tek yolunun yeniden bir yapılandırma düzenlemesinin hayata geçirilmesi gerektiğine işaret eden Bulut, “Vergi barışı ile birlikte getirilecek yeniden yapılandırma durma noktasına gelen kamu gelirlerinin yeniden artmasını sağlayabilecektir” ifadesini kullandı.
Geçmiş yıllarda olduğu gibi, önceki dönemlerin incelenmeyeceği garantisiyle çıkarılacak vergi barışına da mükelleflerin büyük ilgi göstereceğinin ortaya çıktığının altını çizen Bulut, bunun da kamu gelirini artırıcı başka bir unsur olacağını söyledi.
Son dönemlerde, konuşulan kamu gelirini artırmak için Net Aktif Vergisi’nin getirilmesi yönünde hazırlıklar yapıldığına da değinen Bulut, bunun dengeler açısından büyük tehlike oluşturacağını belirtti ve sosyal kırılma yaşanacağı uyarısında bulundu. Mükellefe yeni bir vergi eklenilmesi durumunda “Ekonomi zaten kötü durumda, firmalar zorda, bu noktada yeni bir vergi icat ederek işleri daha da zorlaştırmanın anlamı yok” diye savundu.