Tarih, sanat, bilim ve diğer alanlarda önemli eserlerin sergilendiği, araştırma ve eğitim faaliyetlerinin gerçekleştirildiği kurum olan Müzeler günü çeşitli etkinliklerle Yozgat’ta da kutlanacak.
Yozgat İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, insanların müzelere olan ilgisini artırmak, kültürel değerleri keşfetmek için 18 Mayıs’ta çeşitli etkinliklerle Müzeler Gününün kutlanacağını belirtti.
Müzelerin aynı zamanda sosyal, ekonomik ve eğitimsel katkılarını vurgulamak için farkındalık oluşturmayı hedeflediği, tarih ve kültürün korunmasına yardımcı olmanın yanı sıra eğitim ve öğrenme ortamları olarak da büyük bir rol oynuyor. Ziyaretçilere, geçmişin izlerini takip etme, sanat eserlerini inceleme, bilimsel keşifler yapma ve farklı kültürleri anlama fırsatı sunuyor.
Müzelerin yaşam boyu çok yönlü öğrenme alanları olduğu, eğitim anlamında geçmişin gerçekliklerinden geleceğimize ışık tutan yaşam alanlarıyla özellikle genç nesillere gözlem, akıl yürütme ve hayal etme olanağı sağlayan bir çeşit eğitim alanları olduğu, Artık müzeler sadece eserlerin toplanıp saklandığı yerler olmayıp birer kültürel eğitim kurumları oldu.
Gelişen ve globalleşen dünya ile birlikte hem kamu hem de özel müzelerin farklı kol ve dallarda çeşitlendirilmesi büyük önem arz ediyor.
Öte yandan Yozgat İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, 18 Mayıs Perşembe günü İstiklal Marşı ve Saygı Duruşu ile saat 10.00’da başlayacak olan Programda; Günün anlam ve önemini belirten konuşmalar, Öğrencilere ve halka Müzenin gezdirilmesi, Kültürel Varlıkların korunması ile ile ilgili video gösterisi, Öğrenciler ile birlikte örnek bilimsel kazı çalışması yapılması, Çeşitli yarışmalar yapılması ve Hayri İnal konağında müzik dinletisi ve ikramlar yapılacağını ve tüm Yozgat halkının davetli olduğunu bildirdi.
Diğer yandan Kültür Varlıkları Ve Müzeler Genel Müdürlüğü Yozgat Müzesi’nde yer alam bilgilere göre, Nizamoğlu Konağında hizmet vermektedir. Konak 19. yüzyılda gayrimüslim bir Osmanlı vatandaşı tarafından yaptırılmış, daha sonra Nizamoğlu ailesi tarafından satın alınmıştır. Bu aileye izafeten Nizamoğlu Konağı ismiyle tanınmıştır. Konak 1871 yılında tamamlanmıştır. Zemin katta kısmen taş duvarlı olan binanın diğer kısımları ahşaptır. Konakta, 1970’li yıllara kadar Nizamoğlu ailesi oturmuştur. Bu yıllarda bir dönem bina Kız Sanat Okulu, bir dönem tekel binası olarak kullanılmıştır. 1979 yılında bina kamulaştırılmıştır.1985’te Müze olarak açılmıştır. Toplam 10 salonda eserler sergilenmektedir. Konağın alt katında yer alan dört salonda Yozgat İlinde ortaya çıkarılan arkeolojik eserler sergilenmektedir. Diğer salonlarda Türk-İslam Medeniyetinin meydana getirdiği tarihi değerler olan etnografik eserler bulunmaktadır. Bahçe kısmında ise yine Yozgat ve ilçelerinden gelmiş taş eserler sergilenmektedir.
Nizamoğlu Konağının en güzel tavan işlemeleri ve resimleri, ikinci katta iki odada bulunmaktadır. Konağa gelen misafirler bu odalarda ağırlanıyordu. Boyaları ve nakışları orijinal olan odaların tavanı tamamen el işçiliği ile halı gibi süslenmiştir. Birinci oda tavan eteğindeki resimlerde konu zenginliği göze çarpar. Hz. Süleyman’ın adaleti, Hz. İsa’nın ateş içinde görülmesi, Napolyon’un savaşları, Yozgat yangını gibi. Resimlerin yapıldığı 1871 tarihi, tavanın güney eteğindeki kompozisyon içerisinde belirtilmiştir. İkinci odada ise daha çok doğa ve masal ile ilgili resimler dikkat çeker.
Yaklaşık 140 yıllık geçmişi ile dimdik ayakta duran konak bu gün müze olarak hizmet vererek ziyaretçilerini ağırlamaktadır. (Hüseyin TARİKCİ)