• DOLAR
    %0,13
  • EURO
    %-0,63
  • ALTIN
    %-0,66
  • BIST
    %-0,59
Geleceğe Yatırım

Geleceğe Yatırım

 

Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden Bozkır’da ‘Geleceğe Yatırım’ projesi imzalandı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özdemir, “İmzalanan projenin hayata geçmesi ile birlikte hayvan atıkları işlenerek organik gübre olacak ve tarım arazilerinde kullanılacak. Uygulanan organik gübre kullanımı eski yöntemler yerine kompost gübre hazırlama yöntemi kullanılarak hızlı bir şekilde yaygınlaşmaktadır. Günümüzde yapılan tarımsal üretimin yalnız karlılığı düşünülmemeli, aynı zamanda çevresel, sosyal ve agronomik boyutları da dikkate alınmalıdır” dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özdemir, hazırlanan proje ile birlikte hayvan atıklarının işlenerek organik gübre olacağını ve tarım arazilerinde kullanılacağını belirterek, “Gelişen çevre bilinci, ekonomik üretim talepleri ve enerji kullanımında tasarrufa gitme zorunluluğu nedeniyle son yıllarda, Dünya’da ve Türkiye’de organik gübre kullanımında köklü değişiklikler yapılmaya başlanmıştır” dedi.

Kalkınma Bakanlığı (Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı) ile Kadışehri İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü arasında “Geleceğe Yatırım” isimli proje imzalandı. İmzalanan ‘Geleceğe Yatırım’ isimli Bitkisel üretimde katı gübrenin kompost (organik gübre) halinde kullanımının sağlanacak. Projenin Bütçesi ise 203 Bin 333 Lira.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özdemir, “Değişikliklere bağlı olarak geleneksel uygulanan organik gübre kullanımı eski yöntemler yerine kompost gübre hazırlama yöntemi kullanılarak hızlı bir şekilde yaygınlaşmaktadır. Günümüzde yapılan tarımsal üretimin yalnız karlılığı düşünülmemeli, aynı zamanda çevresel, sosyal ve agronomik boyutları da dikkate alınmalıdır. Bu düşünce çerçevesinde, üretim sürecinde özellikle yenilenemeyen veya yenilenmesi uzun zaman alan doğal kaynakları korumak ve çevre kirliliğini azaltmak önem kazanmaktadır. Bitkilerin yetişmesi için uygun bir toprak yapısının hazırlanması toprağın verimli hale gelmesi gübreleme ile mümkündür” diye konuştu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özdemir,şu bilgileri verdi.

“Bu amaçla hazırlamış olduğumuz proje kapsamımda; Kompoze gübrelerin hazırlanma aşamaları çok meşakkatli ve zor olduğu için alınacak kompoze makinası kullanılarak kısa sürede insan gücünü azaltarak kaliteli organik gübre elde edilebilecektir.

Kompost; toprağı fiziksel, kimyasal ve biyolojik olarak geliştiren organik katkı maddesidir. Toprağı havalandırır ve sıkışmasını önler. Nem tutma kapasitesini artırır, bitkilerin zarar görmesini azaltır. Drenajı ve havalanmayı iyileştirir.Sağlıklı kök oluşumunu uyarır. Toprakta su tutulmasına yardım eder. Eser elementlerden zengindir ve bunlar kimyasal gübrelerle karşılanamaz.”

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM