Boğazlıyan Ziraat Odası Başkanı Demiroğlu, buğdayda hasadın yaklaştığı bu günlerde çiftçileri hasat konusunda uyararak, “Tahıl üretiminin artırılması için yapılan çalışmaların yanı sıra gerçekleşen üretimin en az kayıpla ve daha kısa zamanda ekonomiye kazandırılması gerekmektedir. Hasat olgunluğuna erişen ürün zamanında ve iyi ayarlanmış biçerdöverlerle tekniğine uygun hasat edilmelidir. Biçerdöverle hasatta meydana gelebilecek ürün kayıplarının mutlaka önlenmesi gerekir” dedi.
Boğazlıyan Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Demiroğlu, buğdayda hasadın yaklaştığı bu günlerde çiftçileri hasat konusunda bilgiler verdi, çiftçileri hasat konusunda uyardı.
Demiroğlu, “Dünyamızda ve özellikle ülkemizde insan beslenmesinde en önemli temel gıdanın tahıl ve tahıldan elde edilen ürünler olduğu malumudur. Birim alandan elde edilen tahıl üretiminin artırılması için yapılan çalışmaların yanı sıra gerçekleşen üretimin en az kayıpla ve daha kısa zamanda ekonomiye kazandırılması gerekmektedir. Hasat olgunluğuna erişen ürün zamanında ve iyi ayarlanmış biçerdöverlerle tekniğine uygun hasat edilmelidir.İşte bu aşamada biçerdöver kontrollerinin önemi artmaktadır” dedi.
Demiroğlu, şu bilgileri aktardı.
“Değerli çiftçiler; alın teri ve emek harcayarak yetiştirdiğiniz ürünlerinize sahip çıkınız ve yaptığınız emeği küçümsemeyiniz. Biçerdöver sahipleri ve operatörler art niyetli olmasalar bile hasat sırasında dane kayıplarına sebebiyet vermelerine göz yummayınız. Kayıpların asıl nedeni teknik bilgi yetersizliğinden, biçerdöver ayar ve bakımlarının yeterince özenli bir şekilde yapılamaması ve hızlı ve yüksekten biçim yapılmasıdır. Biçerdöverle hasatta meydana gelebilecek ürün kayıplarının önlenmesi ürün sahipleri yani sizlere düşecektir. Çünkü hasadın başından ve sonuna kadar takip edebilme imkanına sahipsiniz.”
Demiroğlu, “Hasat olgunluğuna gelmeyen ürünlerinizi hasat ettirmeyiniz. Hasada başlama ve bitiş saatleri hava şartları ile mahsulün nem oranı dikkate alınarak başlanmalıdır. Biçerdöver operatör belgesi olmayan kişilere hasat yaptırmayınız. Hasat yapılırken biçerdöver operatörünün yanında değil biçerdöverin arkasında durarak dane kayıplarını kontrol ediniz. Fazla dane kaybına neden olan sürücüleri Tarım İlçe Müdürlüklerine bildiriniz. Ürününüz bol ve bereketli olsun” açıklamasında bulundu.