Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından ailelerin yaşam kalitelerini artırmak amacıyla geliştirilen Aile Eğitim Programı (AEP) Yozgat’ta da tüm hızıyla devam ediyor. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Sosyal Hizmet Merkezi meslek elemanı Sosyolog Merve Er; “Günümüzün hareketli, hızla değişen ve yoğun hayat temposunda ebeveyn olmak eskisinden daha zor. Ortaya çıkan ve çocuklarımızı tehdit eden pek çok sorunla başa çıkmanın en etkili yolu, onları doğru ve etkili yaklaşımlarla kendi ayakları üzerinde durabilecek şekilde büyütebilmektir” dedi.
Yozgat Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Sosyal HizmetMerkezi Müdürlüğü personeli Sosyolog Merve Er, tarafından, Yozgat Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü hizmet modellerinden faydalanan kişilere ve halka yönelik “Etkili ve Yetkin Ebeveynlik” konulu seminer verildi.
-Hedef; Yaşam Kalitesinin Artırılması
Yozgat İli 2023 Yılı Eğitim Planı kapsamında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından ailelerin yaşam kalitelerini artırmak amacıyla geliştirilen Aile Eğitim Programı (AEP) doğrultusunda seminer düzenlendi.
Katılımcılara “Ebeveynlerin çocuğuna karşı sorumlulukları, etkili ebeveynlik, iş birlikli ebeveynlik, tutarsız anne baba tutumu, kardeş kıskançlığı, çözümleri, tek ebeveynlik, anne-baba ve çocuk arasında olumlu iletişimi engelleyen etmenler, ergenlik dönemi” konuları hakkında bilgi verildi.
Yozgat Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Sosyal Hizmet Merkezi meslek elemanı Sosyolog Merve Er, yaptığı konuşmada, “Günümüzün hareketli, hızla değişen ve yoğun hayat temposunda ebeveyn olmak eskisinden daha zor. Ortaya çıkan ve çocuklarımızı tehdit eden pek çok sorunla başa çıkmanın en etkili yolu, onları doğru ve etkili yaklaşımlarla kendi ayakları üzerinde durabilecek şekilde büyütebilmektir.”dedi.
Her anne ve baba en azından 18 yaşına gelene kadar çocuğuyla ilgili bazı sorumluluklara sahip olduğunu aktaran Er, ebeveynin sorumluluklarını ise şu şekilde açıkladı.
“Çocuğun bakımı, Çocuğun korunması, Çocuğun eğitimi, Çocuğun ruh sağlığının zedelenmemesi, Çocukla kaliteli zaman geçirme, Çocuğun hayatı ve geleceği hakkında doğru kararlar alma, Çocukla sağlıklı bir iletişim kurabilme, Çocuğa duygusal anlamda destek verebilme, Çocuğun masraflarını karşılayabilme.”
Etkili ebeveynlik konusuna da değinen Er, “Etkili ebeveynlikte karı-koca iş birliği içerisinde hareket ederler, çocuklarının bakımı ve yetiştirilmesinde eşit sorumluluk alırlar. Çocuklarının bakımı konusunda tek bir ebeveynin üzerine yüklenmekten özenle kaçınırlar. Çocuklarını can kulağı ile etkili bir şekilde dinler ve sadece söylediklerini değil söylemediklerini de duyabilmeye, hissettiklerini anlamaya çalışırlar. Çocuklarını oldukları gibi kabul ederler. Her koşulda sevgi, saygı, anlayış, hoşgörü ve şefkat dolu yaklaşımlarını kaybetmemeye gayret ederler” ifadelerine yer verdi.
Ebeveynliğin, çiftler boşanmış bile olsa, anne ve baba arasında işbirliğini gerekli kılan bir sorumluluk olduğunu da vurgulayan Er, “Anne babanın zaman zaman çocuklarının bakımı, eğitimi, disiplini, onlar hakkında verecekleri kararlar konusunda aralarında tartışmaları, yol ve yöntemleri belirlemeleri gerekir. Çocuklarıyla ilgili neyin iyi olduğuna beraberce karar verirler. Birbirlerinin annelik ve babalık haklarına saygı duyarlar” dedi.
Gün içerisinde uzun süreyi okulda geçiren çocuğun evde kaldığı kısıtlı sürede, huzurlu ve mutlu olmasına gayret edilmesi gerektiğini de sözlerine ekleyen Er, “Özellikle sabah evden çıkmadan önce huzursuzluk yaratmamaya, kalbini kırmamaya özen gösterin. İyi anne baba olmak, çocuğun her istediğini yerine getirmek, onu oyuncaklara boğmak, tıka basa doyurmak, elinde tabakla peşinde koşmak, büyüdüğü halde kıyafetlerini giydirmek vb. değildir. Çocuğunuza sevginizi ve şefkatinizi hissettirmeye çalışın” açıklamasında bulundu.
Seminer katılımcılara uygulanan “yeşeren annelik” etkinliği ile tamamlandı.