• DOLAR
    %0,13
  • EURO
    %-0,63
  • ALTIN
    %-0,66
  • BIST
    %-0,59
KALKINMA HAMLESİ BAŞLATILDI

KALKINMA HAMLESİ BAŞLATILDI

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından, yerelin ekonomik gelişimi adına başlatılan kalkınma hamlesi, Yozgat-Çorum Tedarik Zinciri Toplantısı  gerçekleştirildi.

Toplantıya Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanı sıra, Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, Yozgat Valisi Kadir Çakır, illerin TSO Başkanları, Yozgat ve Çorum’dan Oda Başkanları, Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcileri ve çok sayıda iş adamları katıldı.

Toplantıda konuşan Vali Mustafa Çiftçi “Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımızın önderliğinde başlatılan Yozgat ve Çorum illeri arasındaki iş birliği, dayanışma, tecrübe paylaşımı ve karşılıklı ticaret inşallah daha da büyüyecek. Tüm Türkiye ile birlikte bir kalkınma hamlesine dönüşecektir. Tüm imkânları ile gelişime açık, vizyonu geniş, kalkınma potansiyeli yüksek ilimizin, Yozgat ile arasındaki komşuluk ve ticari bağlarının kuvvetlenmesini, bu ilişkide her iki ilimizin de kazançlı çıkmasını temenni ediyorum” dedi.

Yozgat Valisi Kadir Çakır ise, “Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımızın önderliğinde başlatılan bu proje kapsamında gerek Yozgat olsun, gerek Çorum olsun her iki ilimiz için de önemli gelişmeler göstereceğine inanıyorum. Atalarımız ne güzel demiş; “Baş başa vermeyince taş yerinden oynamaz”. Bizim ne ülke olarak ne yakın komşu şehir olarak kaybedecek hiçbir zamanımız yok. O açıdan baş başa vererek üretmemiz gerekiyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın hedeflediği alana bir an önce varalım. Bu önemli bir organizasyon, hepimizin beklentileri çok yüksek. Ben bu projede önderlik yapan, himayelerini esirgemeyen Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımıza çok teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.

Yozgat-Çorum Tedarik Zinciri Toplantısında iş dünyasının temsilcilerine seslenen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, ekonomik kalkınma ile ilgili hedefler hakkında açıklamalarda bulundu.

Toplantının Türkiye’nin kalkınma hamlesinin bir parçası olduğunu dile getiren Oktay, “Cumhurbaşkanımızın önderliğinde başlayan Türkiye’nin kalkınma baktığımızda iyi hatırlayın sadece iki sayılı rakamlarla yola çıktı. 80’lere gidersek tek rakamlı sayılardı. Sadece 1 milyar, 2 milyar dolarla yola çıktık. Bugünkü iddiamız çok farklı. Türkiye olarak bambaşka iddiaların peşindeyiz. 2002 yılında koyduğumuz hedefleri düşünün. 2023 hedeflerini düşünün. 500 milyar hedeflerini düşünün. Biz o hedeflerimizden zerre geri adım atmadık. Cumhurbaşkanımız da hedeflerinden zerre geri adım atan bir lider değildir. Çok daha ileri gitmek için farklı yolları araştırmanın peşinde. Biz de onun hızına yetişmek için hep birlikte çalışıyoruz. Biz derken sadece kendimi veya milletvekillerin, valileri kast etmiyorum. Siz değerli iş insanlarını kastediyorum. Her bir ilimizin kalkınma hamlesine, buna Şırnak ve Hakkari dahildir. Samsun, Sinop dahildir. Her bir ilçe buna dahil olmak zorunda. Çorum ne kadar çalışıyorsa Yozgat’ta çalışmak zorunda. Kayseri ne kadar çalışıyorsa Amasya o kadar çalışmak zorunda. İhracata bir o kadar katkı vermek zorunda. Vergi boyutunda, gelirler boyutunda katkı vermek zorunda. Hepimizin bu işi omuzlaması gerekiyor” diye konuştu.

“Artık seni beni değil bizi konuşuyoruz” diyen Oktay, “İlden bölgesel kalkınmaya, bölgesel kalkınmadan Türkiye kalkınma hamlesi oradan da birlikte sınırların ötesinde iş yapmak. Biz bunu yapıyoruz zaten. Yaptığımız işi 2’ye 3’e katlamak zorundayız. Sadece kendi iş adamalarıyla görürsen kendi kazancınızı değil şehrinizin ve bölgenizin kalkınmasına katkı veriyor olacaksınız. Bu çerçevede de üzerimize ne düşüyorsa şahsıma ne düşüyorsa sonuna kadar kapımız açık” ifadelerini kullandı.

Ülkemizin benimsemiş olduğu kalkınma hedefleri doğrultusunda, topyekûn kalkınmaya önem verdiklerini anlatan Oktay, “Sadece belli şehirlerin, belli bölgelerin değil, 81 vilayetimizin tamamının ilerlemesini, gelişmesini, ekonomik olarak şaha kalkmasını arzu ediyoruz. Bölgeler arası ekonomik dengesizliklerin ve bölgede iller arası gelişmişlik farklılıklarının, yerelden kalkınmayı güçlendirerek azaltılması, öncelikli stratejik hedeflerimiz arasındadır. Üreterek ve ihraç ederek gelişen Türkiye’nin hedeflerine ulaşabilmesi için her bir ilimizin üzerine düşen katkıyı vermesi gerekmektedir.

Her ilin, her ilçenin kılcallarına ulaşan, hayat veren pınarlara, derelere ihtiyaç vardır. Kendini ve kaynaklarını tanıyan, ülkenin ve dış pazarların ihtiyacını bilen, çevresi ve ülkenin dört bir yanındaki iş insanlarıyla bağlantılı, sürekli gelişen sanayicilerimiz hem şehirlerinin hem de bölgelerinin kalkınmasında söz sahibidirler. İllerimizin kendi iç dinamizmleri ile ülkemizin yerelden kalkınma hamlesini güçlendireceklerine inanıyorum. Bu çerçevede yerel katma değer artacak, yerel istihdam güçlenecek, işsizlik azalacak ve toplumsal refahın dağılımı daha dengeli hale gelecektir. Yerelde komşu illerin iş birliği sonucu birbirlerinin “karşılaştırmalı avantajlarından” yararlanma fırsatı doğacaktır” şeklinde konuştu.

“Şehirlerimiz ve iş insanlarımız arasında dayanışmayı güçlendirmeden, ülkemizin hedeflerine ulaşması da mümkün değildir” diyen Oktay, “Başarılı olmak istiyorsak, 2023 hedeflerimize ve 2053-2071 vizyonumuza ulaşmak istiyorsak, benzer adımları ülkemiz içinde atmamız gerekiyor. Bunun için işbirliği, güç birliği şarttır. Rekabeti kendi aramızda değil, başka ülkelerle, başka firmalarla yapmak durumundayız. İllerimiz arasındaki güç birliğini perçinleyecek bu buluşmayla atılan ilk adımın, tedarik zinciri buluşması olarak ifade edilmesi de ayrıca anlamlıdır. Bugün burada, ilgili sanayi ve ticaret odalarımız başta olmak üzere tüm ilgililerin yoğun bir çalışma yürüttüğünü, bölgesel kalkınmanın temelini oluşturacak sektörlerin ve birbirini tamamlayıcı firmaların bir araya getirildiğini görmekten, bu bölgenin evladı olarak mutluluk duydum” dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM