Yozgat il genelinde alternatif ürünlerin ekilişini çiftçilere göstermek ve teşvik amacıyla Karabuğday demonstrasyon ekimi yapıldı.
İl Tarım ve Orman Müdürü Tanju Özkaya; “Her ne kadar isim olarak Karabuğday ise de tahıllarla hiçbir akrabalık bağı yoktur. Buğdaygillerden farklı bir familya ya mensup tek yıllık bir bitkidir. Karabuğdayın daneleri insan beslenmesinde yemek yapımında kullanıldığı gibi yaprak ve sürgünleri sebze olarak ta tüketilebilmektedir” dedi.
Ekim Sorgun İlçe Tarım ve Orman Müdürü Yusuf Canbolat ve İl Müdürlüğü teknik personeli nezaretinde yapıldı. Yapılan demonstrasyonda Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nce geliştirilerek tescil edilmiş olan Güneş çeşidi yerli karabuğday tohumluğu kullanıldı.
Yapılan demonstrasyon ekim çalışması ile ilgili olarak İl Tarım ve Orman Müdürü Tanju Özkaya şunları söyledi.
“Her ne kadar isim olarak Karabuğday ise de tahıllarla hiçbir akrabalık bağı yoktur. Buğdaygillerden farklı bir familya ya mensup tek yıllık bir bitkidir. Karabuğdayın daneleri insan beslenmesinde yemek yapımında kullanıldığı gibi yaprak ve sürgünleri sebze olarak ta tüketilebilmektedir. Unu ise saf olarak veya diğer unlarla karıştırılarak ekmek, bisküvi, kek, makarna yapımında kullanılabilmektedir. En önemli özelliği de ununda glüten içermediğinden dolayı özellikle çölyak hastalarının ekmek ve gıda ihtiyaçları için kullanılabilecek bir üründür. Tıbbi ve Aromatik olarak kötü kolesterolü azaltıcı etkiye sahip olup damarları güçlendiren ve esnekliğini koruyan kan basıncını azaltan etkiye sahiptir. Çiçeklenme süresi uzun olduğundan dolayı diğer çiçek kaynaklarının azaldığı dönemde arıcılık için değerli bir bal kaynağıdır. Ayrıca yeşil aksamı ve daneleri hayvan yemi olarak rasyonlara katılabilmektedir.
Sulu alanlarda 4000 rakıma kadar olan yüksekliklerde yetiştirilebilmektedir. Soğuk ve donlardan zarar gördüğünden dolayı İlimiz şartlarında nisan ayı sonundan itibaren yazlık olarak ekiminin yapılması tavsiye edilmektedir.
Geçen yıl bir demonstrasyon çalışması yapmıştık. Bu sene de çiftçimizin talebi üzerine bu faydalı ürünü İlimiz çiftçilerine göstermek ve yaygınlaştırmak amacıyla İlimiz Sorgun İlçesi Sarıhamzalı köyünde 6 dekar alanda Karabuğday üretimi demonstrasyon ekim yaptık.
Yaptığımız bu demonstrasyonun takibi, teknik personelimiz tarafından yapacak olup sonuçları kamuoyu ve çiftçilerimizle paylaşacağız.”