Yozgat SMMM Odası Başkanı Ahmet Bulut, pandemi sürecinde meslektaşlarının yaşadığı sorunlara değinerek, “Ne var bunda canım, herkes evden çalışsın denilebilir ve denildi de. Olay bu kadar basit değil. Mali müşavirin ne iş yaptığını bilmeden laf olsun diye konuşuluyor” dedi.
Covid-19 sürecinden etkilenen ekonomik faaliyetleri canlandırmak ve normalleştirebilmek adına bazı iş sektörlerinde KDV indirimlerinin yapıldığını aktaran Bulut, yazılı açıklamasında; kira ödemeleri tevkifatında indirime gidildiğini ancak, bu zor süreçte her zaman devletin yanında olan mali müşavirlere maalesef hiçbir katkının gelmediğini savundu.
Bulut, “Bize değer kazandıran şeyler, yaptığımız işlerdir. Ekonomik alanda mücadelenin görünmeyen kahramanları arasında biz mali müşavirler yer almaktadır. Sistemden mali müşavirleri çıkarttığınızda mükellef-devlet arasındaki iletişimin, bir anlamda sağlıklı ekonomik faaliyetlerin yürümesi mümkün değildir.
Mali müşavirin çalışabilmesi ve verileri girebilmesi için mükelleflerden alış satış faturaları, tahsilat makbuzları, çek senet görüntüleri ve banka ekstreleri gibi belgelerin fiili olarak alınması ve yakın temasa girilmesi. Mükellefden alınan evrakların hepsi elden alınan evraklar/kâğıtlar üzerine bulaşmış bir virüsün bütün aileye bulaşma riski söz konusu olmasıdır. Bu yüzden mali müşavirlerin evden çalışmaları, virüsle etkin mücadele kapsamında mümkün olmadı ve olmazda.
Bütün yaşam faaliyetlerini zora sokan ve küresel sorun olarak ülkemizi de etkileyen COVİD-19 salgınıdır. Salgınla hem sağlık hem de ekonomik anlamda (birbirini tamamlayan alanlar-sağlık olmazsa ekonomi, ekonomi olmazsa sağlık alanında mücadele edilemez) mücadele edilmektedir.
Mali müşavirler tüm geçimini müşterilerinden yaptığı tahsilatla sağlamaktadır. Sektörde açık olarak tahsilat sorunu yaşanmaktadır. Biz Mali Müşavirlerin devletten ve meslek odalarından (TÜRMOB) beklentilerimize gelince. KDV indirimi ve Öncelikle bir mali müşavirin imza atacağı beyanname sayısına yasal kısıtlama getirilsin. Bugünkü teknolojiyle bu kısıtlama çok kolayca yapılabilir. Bu sayede mali müşavirler arasında tutulan defter sayısında (küçük-büyük sınıflandırması yapılarak) bir dengeleme söz konusu olabilir ve haksız rekabetin önüne geçilir.
Mevzuat değişiklikleri, yapılandırma ve ertelemeler gibi işlemlerde kamu idaresinin olası sorunlarının asgariye indirmesi için meslek temsilcilerinin görüşleri mutlaka alınmalıdır. Ve özellikle mali müşavirlerce önceden talep edilen erteleme kararları son güne bırakılmamalıdır. Ve özellikle bizlerin beyannamelerle muhatap olduğu gelir idaresi ile SGK’nın sistemlerini tam işler hazır hale getirmeden yeni beyannameler çıkarmaması” açıklamasında bulundu.