Boğazlıyan Kaymakamı Milli Şehit Mehmet Kemal Bey, ölümünün 104. yıldönümünde Boğazlıyan’da düzenlenen törenle anıldı.
Bakanlar Kurulu kararıyla 14 Ekim 1922 tarihinde “Milli Şehit” ilan edilen Kaymakam Mehmet Kemal Bey için ölümünün 104. yıldönümünde, görev yaptığı Boğazlıyan Kaymakamlığı önünde tören düzenlendi.
Törene, Boğazlıyan Kaymakamı Recep Aydın, Belediye Başkanı Gökhan Coşar,Cumhuriyet Başsavcısı Gökhan Şahin, siyasi parti temsilcileri, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ile öğrenciler katıldı.
Boğazlıyan Kaymakamı Recep Aydın’ın Milli Şehit Mehmet Kemal Bey Anıtı’na çelenk sunmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu, istiklal marşı okundu.
Programa daha sonra Boğazlıyan Anadolu Lisesi’nde devam edildi.
Kaymakam Recep Aydın, yaptığı konuşmada; “Rabbim tüm Şehitlerimizden razı olsun. Rabbim bizleri şehitlerimizin yolundan giden, onların fedakarca yaşamayı ve görev yapmayı nasip etsin” dedi.
Kaymakam Aydın şunları aktardı.
“Tabi Kaymakam Kemal Bey’in özelliği devletine, görevine sadık olması ve görevini en iyi şekilde yerine getiren birisi olmasıydı. Zaten bu görevini yerine getirdiği için de Şehit edilmiş oldu. Konuya bazıları şöyle bakabilir; ‘görevini en iyi şekilde yaptı ama ölümle cezalandırıldı’ diyebilirler. Ben şu şekilde düşünüyorum; ‘görevini en iyi şekilde yaptı, Şehitlikle ödüllendirildi’ Olaya böyle bakmak lazım. Şehitlerimize böyle bakmak lazım.
Devletimiz şehitlerimize büyük önem veriyor. Bizde şehitlerimizin görev bilincinde sayın Kaymakam Kemal Bey’in görev bilincinde olmalıyız. Bunu bütün hayatımıza aksettirmeliyiz. Gençlerimize de bu bilinci kazandırmalıyız. Bu duygu ve düşüncelerle mübarek Ramazan ayında tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet, gazilerimize şükranlarımı sunuyorum.”
Programda daha sonra; Drama Sunumu, Şehit Geliyor isimli şiir okunması ve Şehit Türküleri ile devam edildi. Okullar tarafından hazırlanan Milli Şehit Kaymakam Kemal Bey Haftası etkinlikleri kapsamında öğrenciler tarafından hazırlanan sergi gezildi.
-“KEMAL BEY KİMDİR?”-
Boğazlıyan Kaymakamı Mehmet Kemal Bey, Ermeni ayaklanmasının önlenmesi amacıyla çıkarılan tehcir uygulamasında hatalı olduğu iddiasıyla yargılandı ve bu davadan aklandı. Ancak işgalci güçlerin baskısıyla Osmanlı Hükümeti tarafından idam edildi.
Milli Şehit Kaymakam Kemal Bey, 5 Şubat 1919 tarihinde İstanbul Örfi İdare Divanı Harbi’nde yargılanmaya başlandı. 2 ay ve 18 duruşma sonunda Yozgat ve Boğazlıyan Ermenileri’nin tehciri sırasında suistimal ve öldürme olaylarında gevşeklik gösterdiği gerekçesiyle 8 Nisan 1919 tarihli kararla idama mahkum edildi. İdam kararını veren mahkeme heyetinin yarısı, azınlıklardan oluşuyordu. İki gün sonra 10 Nisan 1919 günü Beyazıt Meydanı’nda idam sehpasına çıkartılan Kemal Bey, şunları söylemişti:
“Vatandaşlarım sizlere yemin ederim ki ben masumum. Son sözüm bugün de budur, yarın da budur. Ecnebi devletlere yaranmak için beni asıyorlar. Eğer adalet buna diyorlarsa, kahrolsun adalet. Asil Türk Milleti’ne çocuklarımı emanet ediyorum. Borcum var, servetim yok. Üç çocuğumu millet uğruna yetim bırakıyorum. Yaşasın millet…”
Düzenlenen programa Kaymakam Recep Aydın, Belediye Başkanı Gökhan Coşar, Cumhuriyet Başsavcısı Gökhan Şahin, İlçe Jandarma Komutanı Teğmen Ümit Kandemir, İlçe Emniyet Müdür V. Başkomiser Mustafa Sezer, kurum müdürleri, öğrenciler, öğretmenler ve vatandaşlar katıldı. (Hüseyin TARİKCİ)