Organ ve doku naklinin tedavisi sadece nakil ile mümkün olan organları hasar görmüş hastalara büyük umut ışığı olduğu, Ülke genelinde 25 Bin kişinin nakil beklediği bildirildi.
Yozgat İl Sağlık Müdürü Dr. Fatih Şahin, “Günümüzde, birçok organ için naklin mümkün hale geldiği söylenebilir. Organ nakli konusundaki bilinç son yıllarda oldukça artmasına rağmen, tüm Dünya’da ve Türkiye’de de organ nakli bekleyen insan sayısı çok fazladır. Dünyada, organ nakli yapılmazsa yaşamı ölümcül bir tehlike altında olan 1 milyara yakın insan yaşamaktadır. Bu sayının yaklaşık 25 bini Türkiye’de yaşamaktadır” dedi.
“Organ Bağışı, kişinin hayatta iken, serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına olanak tanır” diyen Dr. Şahin, “Bir birey, sağlığında vücudunun tamamını veya belirli dokularını, tedavi, teşhis ve bilimsel amaçlar için bıraktığını resmi veya yazılı bir vasiyet ile belirtebilir. Bu şartların sağlanmaması durumunda sırasıyla eşi, 18 yaş ve üzeri çocukları, anne, baba, kardeşlerinin veya yanında bulunan herhangi bir yakınının muvaffakatiyle ölen kişiden organ ve doku alınabilmektedir. Birey, ölümünden sonra, kendisinden organ veya doku alınmasına karşı olduğunu belirtmişse, organ ve doku alınamaz” açıklamasında bulundu.
Bazı nakillerin yaşarken de yapılabilmekte olduğunu aktaran Dr. Şahin, “Bu bağışlarda böbrek nakli ilk sıradadır. İnsan vücudunda 2 böbrek bulunduğu ve bu böbrekler birbirlerinden bağımsız çalıştığı için, bir tanesi bağışlandığında diğer böbrek işlevini kaybetmez. Karaciğer de yaşarken bağışlanabilir. Ancak, yüksek oranda kendini yenileme özelliği olan karaciğerin tamamı bağışlanamasa da, bir parçası bağışlanabilir.
Organ bağışını yaşarken yapmak isteyen kişilerin 18 yaşını doldurmuş olması ve karar verebilecek durumunda olması gerekmektedir. Organ bağışı yapıldıktan sonra sadece bir yoğun bakım ünitesinde beyin ölümü (tıbben yaşamın sona ermesi) kararı alınması halinde organlar kullanılmaktadır. Diğer ölüm hallerinde organlar alınmaz. Organ bağışı bazen görmeyen bir insanın görmesini ya da hayatını diyaliz cihazına bağlı olarak sürdüren bir böbrek hastasının hayata dönmesini sağlar.
Kimler Organ Bağışında Bulunabilir?
2238 sayılı Organ ve Doku Nakli Kanunu gereği; 18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes organlarının tamamını veya bir bölümünü bağışlayabilir.Bağış sonrası kişiye “Organ Bağış Kartı” verilir ve saklanması istenir.Organ bağışı yapıldığı mutlaka, kişinin yakınlarına da bildirilmelidir. Bunun nedeni; bir kişide beyin ölümü gerçekleştiğinde akrabalarının organ bağışı konusunda karar vermelerinin istenmesidir.Bağış yapan kişi sonradan fikrini değiştirir ise, ve verilen “Doku ve Organ Bağış Belgesi”ni yırtarak atması ve bu karar değişikliğini aileye bildirmesi yeterlidir.
Organ Bağışında Bulunmak İçin Nerelere Başvurulabilir?
İl Sağlık Müdürlüğü, Devlet Hastaneleri, Üniversite Ve Eğitim Araştırma Hastaneleri, Özel Hastaneler, Aile Sağlığı Merkezleri.
Dinimizce Organ Nakli;
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulunun 06.03.1980 tarih ve 396 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğu açıklanmıştır. Kur’an-ı Kerim’de; “Kim Bir insana hayat verirse onun tüm insanlara hayat vermişçesine sevap kazanacağı” (Maide Suresi/32.ayet) beyan olunmuştur.” ifadelerine yer verdi.