• DOLAR
    %0,13
  • EURO
    %0,09
  • ALTIN
    %-0,42
  • BIST
    %2,74
OTİZMİN FARKIDA MISINIZ?

OTİZMİN FARKIDA MISINIZ?

Boğazlıyan İlçe Sağlık Müdürlüğü, Otizmin spektrum bozukluğunun doğuştan gelen yada yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan karmaşık bir nöro-gelişimsel bir bozukluk olduğu uyarısı yaparak, erken teşhisin önemine dikkat çekti.

Otizm spektrum bozukluğunun nedeni nedir?

İlçe Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Bugün, otizm spektrum bozukluğuna neyin neden olduğu bilinmemekle birlikte genetik temelli olduğuna ilişkin bulgular vardır. Ancak hangi gen yada genlerin sorumlu olduğu henüz bilinmemektedir. Çevresel faktörlerin de otizme yol açabildiğine ilişkin görüşler vardır. Hem genetik temellerin hem de çevresel faktörlerin etkileri üzerine çok sayıda araştırma yapılmaktadır.

Erken Teşhisin Önemi

Başkalarıyla göz teması kurmuyorsa, İsmini söylediğinizde bakmıyorsa, Söyleneni işitmiyor gibi davranıyorsa, Parmağıyla ile istediği şeyi göstermiyorsa, Oyuncaklarla oynamayı bilmiyorsa, Akranlarının oynadığı oyunlara ilgi göstermiyorsa, Bazı sözleri tekrar tekrar ve ilişkisiz ortamlarda

söylüyorsa, Konuşmada akranlarının gerisinde kalmışsa, Sallanmak, çırpınmak gibi garip hareketleri

varsa, Aşırı hareketli, hep kendi bildiğince davranıyorsa, Gözleri bir şeye takılıp kalıyorsa, Bazı eşyaları döndürmek, sıraya dizmek gibi sıra dışı hareketler yapıyorsa, Günlük yaşamındaki düzen değişikliklerine aşırı tepki veriyorsa, Konuşmada akranlarının gerisinde kalmışsa, Sallanmak, çırpınmak gibi garip hareketleri  varsa, Aşırı hareketli, hep kendi bildiğince  davranıyorsa, Gözleri bir şeye takılıp kalıyorsa, Bazı eşyaları döndürmek, sıraya dizmek gibi  sıra dışı hareketler yapıyorsa, Günlük yaşamındaki düzen değişikliklerine aşırı  tepki veriyorsa, Otizmli çocuklara erken yaşta, tercihen üç yaştan önce tanı konması büyük önem taşır.

Çünkü otizmli bir çocuk özel eğitim almaya ne kadar erken başlarsa, o kadar hızlı ilerleyebilir. Otizmli çocuklara haftada en az 20 saat,  tercihen 35-40 saat süreyle ve otizmli çocuklar  için özel olarak hazırlanmış eğitim programlarıyla özel eğitim verilmesi gerekir.

Eğer çocuğunuz henüz otizm tanısı almamışsa  Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı  Bölümü bulunan üniversite hastanelerine başvurabilir ayrıca Çocuk ruh hastalıkları uzmanı veya çocuk nörologu bulunan Sağlık Bakanlığı’na bağlı  devlet hastanelerine başvuru yapılabilir. Eğer çocuğunuz otizm tanısı alırsa, Özürlü Sağlık Kurulu Raporu çıkartmak gerekir” ifadelerine yer verildi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM