Yozgat Şehir Hastanesi’ne başvuran obezite hastaları için kilo vermeye yönelik bilişsel davranışçı grup psikoterapisi düzenleniyor.
Obezite tedavisi için sunulan seçenekler arasında bilişsel davranışçı grup terapisi yöntemiyle kilo verme programı da yer alıyor.
Yozgat Şehir Hastanesi Psikiyatri uzmanı ve psikoterapist Dr. Nihan Coşkun, obezitenin bir çok hastalığı da beraberinde getiren önemli bir sağlık sorunu olduğunu belirterek, “ Bu sağlık sorunları arasında astım, hipertansiyon, diyabet, kalp damar sorunları, kardiyolojik hastalıklar, uyku apnesi, bazı kanser türleri, felç, karaciğer yağlanması yer alabiliyor” dedi.
Obezite Neden Olur?
Obezitenin gelişiminde sosyal, davranışsal, kültürel, fizyolojik, genetik ve metabolik etkenlerin rol aldığını belirten Dr. Coşkun, giderek artan obezite sorununun medikal çözümünde multidisipliner yaklaşımların önemine dikkati çekti.
Obezite Nasıl Tedavi Edilir?
Dr. Coşkun, tedavi için diyet, egzersiz, davranış değişikliği tedavisi, tıbbi tedavi, farmakolojik ve cerrahi tedavi gibi yaklaşımların hastanın durumuna göre belirlendiğini belirterek, şunları söyledi:
“Obezitenin nedeni ve sonuçları birden fazla tıp disiplinini ilgilendirmektedir. Bu nedenle bu konu ile ilgilenirken ilk aşamada obeziteye neden olabilecek tıbbi hastalık ya da ilaç tedavisinin var olup olmadığını tespit etmek ve bunu elden geldiğince kontrol altına almak çok önemlidir.”
Psikoterapinin obezite tedavisine katkısı
Dr. Coşkun, Psikoterapinin obezite tedavisine katkısından da söz ederek, şunları kaydetti,
“Obeziteye neden olan sebepler arasında kilo almaya yönelik davranışlarımız ve bu davranışlarımızın altında yatan işlevsel olmayan düşünce tarzımız yatmaktadır. Bilişsel davranışçı terapi (BDT) ile kişinin kilo vermesini engelleyen ve/veya kilo verdikten sonra kilosunu korumasına engel olan düşünce ve davranışlarını tespit edip, bunların daha işlevsel ve sağlıklı olanlarıyla değiştirilmelerini sağlamak amaçlanmaktadır.”
Programın Hedefleri
Psikiyatri uzmanı ve psikoterapist Dr. Nihan Coşkun, programın amacının kilo almaya neden olan ve vermeyi zorlaştıran düşünce ve davranışları farkedebilmek ve bunları daha gerçekçi, işlevsel ve uygun olanları ile değiştirmek olduğunu belirterek, “Bu bir beceri edinme programıdır ve hedef 8 haftalık terapi sonucunda verilen kilo değil, hayat boyu kilo vermenizi kolaylaştıracak becerilerde ustalaşmanızı sağlamaktır” diye konuştu.
Program İçeriklerinden Bazıları
Psikiyatri uzmanı ve psikoterapist Dr. Nihan Coşkun, programda öncelikle “Neden kilo vermek istiyorsunuz?’’ sorusuna yanıt aradıklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:
“Kilo vermek istiyorsanız önce gerçekte aslında bunu neden istediğinizi bulmalı, kendinize itiraf etmeli ve her gün kendinize hatırlatmalısınız. Bunu yapmak kolay değil. Yine kilo vermeye yönelik psikoterapide üzerinde çalışacağımız konulardan biri de bu motivasyonu en iyi nasıl bulacağınız ve sürdürebileceğiniz konusunda olacak.
Sağlıklı Bir Beslenme Düzeni
Kilo vermek için belli bir zaman dilimi için belli bir hedefiniz olduğunda hızlı, etkin, sporsuz, kısa sürede etki eden diyet programları başlıklarını takip etmeniz çok muhtemeldir.
Çevresel nedenler
Yemek sıklıkla kutlama ile eşdeğerdir. Mutlu olduğumuzda yeriz. Doğum günlerinde, bayramlarda, düğünlerde, altın günlerinde yemek yeriz. Mutlulukla bu kadar eşleşmiş bir etkinliği ayırmak kolay değildir ancak bu durumlarda elimizden geldiği kadar beslenme programına sadık kalmak ama yine de keyifli günün tadını çıkarmak mümkündür. Programın konularından bir tanesi de bu günlerde beslenme düzenimizi korumaya yönelik beceriler geliştirmeye yönelik olacaktır.
Uyaran kontrolü ile kastettiğimiz şey ‘farkında’ olmadan diyetimizi bozduğumuz durumları önceden öngörüp bu durumlar için öncesinde eylem planı oluşturmak için beceri kazanmaktır.
Düşünceler
Yeme davranışının öncesinde aklımızdan geçen bazı düşünceler bizi harekete geçirir. Örneğin, ‘Çok zor bir gün geçirdim, bunu yemek hakkım.’ ‘Yemezsem ayıp olur, çok kırılır.’, ‘Yemezsem Çöpe gider.’ , ‘Umrumda değil, zaten yesem de yemesem de kilo alıyorum.’, ‘Battı balık yan gider, bir kere diyeti bozdum.’
Terapinin amaçlarından biri de bu düşüncelerin farkına varmayı kolaylaştırmak ve daha işe yarar alternatif düşünceler geliştirmeye yardımcı olmaktır.
Programa başvurmak için endokrinoloji ve psikiyatri polikliniklerinden muayene sırası alarak muayenede bu talebinizi doktorunuza bildirmeniz yeterli olacaktır.”