• DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
SALEB’E BİLİMSEL ÇALIŞMA

SALEB’E BİLİMSEL ÇALIŞMA

“Yozgat’taki Akdağmadeni Ormanlarında Bilimsel Salep Orkidesi Çalışması Başlatıldı”

İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan Akdağmadeni ormanlarında, Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından yürütülen bilimsel bir çalışma, doğal ortamında kendiliğinden yetişen salep orkideleri türleri üzerine başlatıldı.

Akdağmadeni ormanları, genellikle sarıçam, meşe ve ardıç gibi ağaç türlerinden oluşan gölgelik alanlarda bin 300 ila 2 bin rakım arasında yer almaktadır. Bu doğal ortamda, 13 cinse ait 40 adet salep orkideleri türü kendiliğinden yetişmektedir. Yozgat Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Tuğba Kılıç liderliğindeki ekip, bu nadir türlerin tespitini ve tanımlamasını yapmak için çalışmalara başladı.

Dr. Kılıç, yaptığı açıklamada, Akdağmadeni ormanlarında tespit ettikleri 40 salep orkidesi türü arasından 16’sının salep yapımında kullanıldığını belirtti. Aynı bölgede 11 türün daha önce tespit edildiğini söyleyen Kılıç, Ziraat Fakültesi olarak bu türlerin tamamını belirlemek için çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

Salep orkidelerinin dünyanın farklı bölgelerine göre farklılık gösterdiğini vurgulayan Dr. Kılıç, Akdağmadeni ilçesinin bu bitkiler bakımından oldukça zengin olduğunu ve bu bölgede yetişen Akdağmadeni salebinin kalite ve aroması bakımından ön plana çıktığını belirtti. 2021 yılında Akdağmadeni salebinin Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendiğini ve coğrafi işaret aldığını hatırlatan Kılıç, bu türlerin korunması için çalışmaların büyük önem taşıdığının altını çizdi.

Akdağmadeni ilçesinde toplanan salep orkidelerinden elde edilen saleplerin kalitesinin yüksek olduğuna dikkat çeken Dr. Kılıç, bu saleplerin özellikle dondurma yapımında ve içim olarak tercih edildiğini belirtti.

Akdağmadeni Belediyesi öncülüğünde yürütülen bu bilimsel çalışma, bölgenin biyolojik çeşitliliğinin korunması ve doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Ayrıca, Akdağmadeni ilçesinin eşsiz doğal güzelliklerine sahip çıkma ve bölge turizmine katkı sağlama amacını taşıyan bu çalışma Yozgat’a ve bölgeye büyük katkı sağlayacak. (Hüseyin TARİKCİ)

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM