• DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
ŞEKER’İN TATLI YOLCULUĞU BAŞLIYOR

ŞEKER’İN TATLI YOLCULUĞU BAŞLIYOR

Boğazlıyan Şeker’de işletmeye ilk pancar, 19 Eylül Cumartesi günü alınacak.  90 gün sürmesi hedeflenen kampanya süresince 1 Milyon 250 bin ton pancar işlenerek 180 bin ton Şeker, 240 bin ton yaş küspe, 15 bin ton kuru küspe ve 45 bin ton melas üretilmesi planlanıyor. Başkan Akay Kayseri Şeker’in üretim aşamalarını inceledi. Akay, “Bu yıl her zamankinden fazla dikkatli olacağız” “Üretimin aksamaması adına gerekli tüm tedbirler alındı.”

Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Kayseri Şeker Üretim Tesislerinde incelemelerde bulunarak, kampanya süresince 24 saat çalışacak olan tesislerde çalışan işçiler ile sohbet edip, İşletme Müdürü Sırrı Doğanlı ve diğer Birim Amirlerinden üniteler ve randımanları hakkında bilgiler aldı.

Yaklaşan 66. Pancar Alım Kampanyası öncesi Kayseri Şeker’in, Boğazlıyan ve Turhal Şeker Fabrikalarında da hazırlıklar tüm hızıyla sürüyor. İş Sağlığı ve Güvenliği ile hijyen gibi konularda çok sıkı tedbirler alan 3 fabrikada, tavizsiz bir şekilde insan sağlığı ön planda tutuluyor.

Yapılan hazırlıkları ve çalışmaları yerinde inceleyerek, Kayseri Şeker’in tüm üretim birimlerini ziyaret eden Başkan Akay, 2020-2021 Pancar Alım Kampanyası’nın başarılı ve sorunsuz geçirilebilmek adına yetkililer ile istişarelerde bulundu.

Üretimin herhangi bir aksamaya veya kesintiye uğramaması için Kayseri Şeker ailesi mensuplarının bu dönemde çok daha tedbirli çalışacağını söyleyen Başkan Akay, Pandemi süresince Kayseri, Boğazlıyan ve Turhal Şeker Fabrikalarında hijyen, dezenfeksiyon ve iş güvenliği hususlarında gerekli tüm tedbirleri aldıklarını kaydetti.

Başkan Akay, incelemelerinin ardından üretim aşamasındaki Birim Amirleri ile bir araya gelerek, alınacak önlemler ve ünitelerin çalışmaları hakkında bir toplantı gerçekleştirdi. Kayseri Şeker Fabrikası’nda ise 26 Eylül tarihinde pancar işlemeye başlayacak.

AVRUPA KOMİSYONU’NDAN TAM DESTEK

HAZIRLANAN PROJE, EN YÜKSEK PUANI ALDI

Öte yandan TÜBİTAK tarafından organize edilen ve Avrupa Komisyonu’nca finanse edilen “Ufuk2020 MSCA” proje çağrısına, “Şeker ve Şekerleme Endüstrisinde Alternatif Kalite ve Güvenilirlik Yöntemlerinin Geliştirilmesi” isimli proje ile katılan Kayseri Şeker Ar-Ge Merkezi, Komisyondan mükemmele yakın not alarak, büyük bir başarıya imza attı.

Kayseri Şeker Ar-ge Merkezi ortaklığında, TÜBİTAK “Ufuk2020” Programı’nın Bilimsel Mükemmeliyet bileşeni altında yer alan “Marie Sklodowska-Curie Burs ve Dolaşım Destekleri” alanı ve Araştırma ile Yenilikçilik Değişim Programı (RISE) kapsamında sunulan proje, Ufuk2020 desteklerinden ve eğitimlerinden faydalanmaya hak kazandı.

Uluslararası ismi “Akronimi SuChAQuality” olan (Sugar, Chocolate, Confectionery Authetiticity and Quality) proje, Avrupa Komisyonu tarafından yapılan değerlendirmelerde tam puana yakın bir not alıp listenin başlarında fonlanarak, büyük bir başarıya imza attı. Proje kapsamında; Şeker ve şekerleme endüstrisinde alternatif kalite ve güvenilirlik yöntemlerinin geliştirilmesi planlanmaktadır. Koordinatörlüğünü ODTÜ Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr Halil Mecit Öztop’un yapacağı projede, 9 farklı ülkeden 12 ortak bulunuyor. Kayseri Şeker’in ortak olarak yer aldığı projenin toplam bütçesi ise yaklaşık 1.6 milyon Avro.

Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, sektörün Lokomotifi olan Kayseri Şeker’in, Ar-Ge Merkezi projeleri ile sektörün ve tarımın geleceği noktasında önemli çalışmalara imza attığını belirterek, adı Akronimi SuChAQuality” olan “Şeker Ve Şekerleme Endüstrisinde Alternatif Kalite Ve Güvenilirlik Yöntemlerinin Geliştirilmesi” isimli projenin, şekerde ve şekerli gıda üretiminde içerik menşeinin tespit edilmesinde çok önemli bir adım olacağını söyledi.

Akay, Kayseri Şeker’in Ar-ge’de geldiği noktanın, Türkiye’deki birçok firmaya örnek teşkil ettiğini de belirterek, “Kat ettiğimiz mesafe itibariyle yerli ve milli hedefleri yakalamak, tarım sektörünün eksiklerini tamamlamak, sorunlarına köklü ve bilimsel dayanağı olan çözümler üretmek, şeker ve şekerpancarı üretiminde sürdürülebilir kaliteyi yakalamak ve sağlıklı gıda üretimi noktasında, bilimsel veriler ışığında geleceğe hazırlanmak adına çok önemli gelişme gösterdiğimizi söyleyebiliriz. Şekerli gıdalar içerisinde kullanılan şekerin menşeinin tespit edilmesi hususunda büyük önem arz eden bu çalışmamızın, Ülkemize ve insan sağlığı adına tüm dünyaya önemli katkılar sunmasını dilerim” dedi.

Ufuk2020 (Horizon2020) Nedir?

Ufuk2020, Avrupa Komisyonu tarafından yürütülen 80 Milyar Avro bütçeli araştırma ve inovasyon programıdır. Ufuk2020 kapsamında çeşitli sektörlerde Avrupa Komisyonu’nun hibe desteği sağladığı projeler desteklenmektedir. Avrupa Birliği’nin Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerine hibe destek sağlayan Ufuk2020 Programı’nın Türkiye’deki koordinasyonu TÜBİTAK tarafından sağlanmaktadır.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM