Her yıl ülkemizde 100 bin, dünya genelinde 6 milyon kişi sigaranın sebep olduğu hastalıklardan dolayı hayatını kaybettiği belirtildi.
Ülkemizde tüm ölümlerin %23’ü tütün kullanımına bağlı hastalıklardan kaynaklandığı, vücudumuzda her organa zarar veren sigara kadınların hayatından 23 yıl, erkeklerin hayatından da 28 yıl çaldığı, 2018 yılı içinde Yozgat il genelinde 2915 kişinin sigara bırakma polikliniğine müracaat ettiği, bunların 2887 kişisi farmakolojik (İlaç) tedavisi, 28 kişisi danışmanlık hizmeti aldı ve 398 kişi ise sigarayı bırakmayı başardığı bildirildi.
İl Sağlık Müdürü Dr. Fatih Şahin, “9 Şubat 1987 yılından itibaren Dünya Sağlık Örgütü tarafından Dünya sigara bırakma günü olarak kabul edilmektedir” dedi.
“Her yıl ülkemizde 100 bin, dünya genelinde 6 milyon kişi sigaranın sebep olduğu hastalıklardan dolayı hayatını kaybetmektedir” diyen Dr. Şahin, “Ülkemizde tüm ölümlerin %23’ü tütün kullanımına bağlı hastalıklardan kaynaklanmaktadır. Vücudumuzda her organa zarar veren sigara kadınların hayatından 23 yıl, erkeklerin hayatından da 28 yıl çalmaktadır.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre tütün kullanımı kanserden ölenlerin %22’sinden tek başına sorumludur. Bunun yanında dünyada 600 bin kişi sigara içmeyip, sadece dumanına maruz kaldıkları için hayatlarını kaybetmektedirler” ifadelerinde bulundu.
Yozgat İl Sağlık Müdürü Dr. Fatih Şahin, açıklamasında şunları aktardı.
“Sigarayı bıraktıktan sonra olumlu gelişmelerin bazıları şunlardır.
*Sigarayı bıraktıktan 20 dk sonra kan basıncı ve nabız normale döner, el ve ayak kan dolaşımı düzelir.
*8 Saat sonra kan oksijen düzeyi normale döner, kalp krizi riski azalır.
*48 Saat sonra kandaki nikotin düzeyi azalır, tat ve koku duyusu artar, peptik ülserli hastaların tedaviye verdikleri olumlu cevap artar.
*72 Saat sonra hava yollarının gevşemesi sonucunda, nefes alıp verme rahatlar. Solunun yolları kendi kendini yenilemeye çalışır, enerji düzeyi artar.
*2-12 Hafta sonra tüm vücuttaki dolaşım düzelir, solunum yolu enfeksiyonuna yakalanma riski azalır yürürken yorulma ve tıkanma daha az görülür.
*12-36 Ay sonra mesane kanseri riski % 50 daha azdır.
Unutulmamalıdır ki, sadece tütün kullananlara değil çevresindekilere de çok büyük zararlar vermektedir, zararlı etkisi henüz çocuk doğmadan önce başlamaktadır. Tütün kullanımı mutlaka mücadele edilmesi gereken önlenebilir bir halk sağlığı sorunudur.
İlimizde KETEM (Kanser erken teşhis, tarama ve eğitim merkezi) bünyesinde faaliyet gösteren Sigara Bırakma polikliniğimize 2018 yılı içinde 2915 kişi müracaat etmiş olup, bunların 2887 kişisi farmakolojik (İlaç) tedavisi, 28 kişisi danışmanlık hizmeti almış ve 398 vatandaşımızda sigarayı bırakmayı başarmışlardır.
Sigarayı bırakmak için destek isteyen her vatandaşımız Yozgat Çamlık girişinde KETEM giriş katında bulunan sigara bırakma polikliniğimize beklemekte olup, ilaçlarımız ücretsizdir.”