Türkiye’de su ürünleri üretimi, 2022 yılında bir önceki yıla göre %6,2 artarak 849 bin 808 tona ulaştı. Yozgat Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından il genelindeki göletlere bırakılan yüz binlerce yavru sazan balığıyla da balıklandırma çalışmaları yapıldı. Göletlerde yapılan balıklandırma çalışmalarıyla su ürünleri kaynaklarının zenginleştirilmesine büyük katkı sağlamakta.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, üretimin %30’unu deniz balıkları, %5,6’sını diğer deniz ürünleri, %3,9’unu iç su ürünleri oluştururken, %60,6’sını ise yetiştiricilik ürünleri oluşturdu.
Avcılık yoluyla elde edilen su ürünleri üretimi 335 bin 3 ton olarak gerçekleşirken, yetiştiricilik üretimi 514 bin 805 ton oldu. Deniz ürünleri avcılığı bir önceki yıla göre %2,3 artış gösterirken, iç su ürünleri avcılığı %0,4 arttı.
Avlanan deniz balıklarının miktarı 254 bin 535 ton olarak gerçekleşti. Hamsi balığı, 125 bin 980 ton avlanan balık miktarıyla en yüksek miktarda avlanan balık oldu. Palamut-torik 49 bin 892 ton ve sardalya ise 16 bin 729 ton avlanan diğer önemli balık türleri oldu.
Yetiştiricilik yoluyla yapılan su ürünleri üretiminin 2022 yılındaki dağılımına bakıldığında, denizlerde 368 bin 742 ton, iç sularda ise 146 bin 63 ton üretim gerçekleşti. İç sularda en çok yetiştirilen balık türü 145 bin 649 tonla alabalık olurken, denizlerde ise levrek 156 bin 602 ton ve çipura 152 bin 469 tonla öne çıktı.
Yozgat Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından göletlere bırakılan yüz binlerce yavru sazan balığıyla da balıklandırma çalışmaları yapıldı. Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü’nde üretilen milyonlarca sazan balığı yavrusu, ülke genelindeki göller ve göletlere bırakılarak su kaynaklarının balıklandırılması projesine destek verildi.
Yozgat Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, göletlerde yapılan balıklandırma çalışmalarıyla su ürünleri kaynaklarının zenginleştirilmesine büyük katkı sağlamaktadır. Yüz binlerce yavru sazan balığı, il genelindeki göletlere bırakılarak doğal yaşam alanlarının çeşitlendirilmesi hedeflenmektedir. Bu çalışmalar, yerel ekonomiye de olumlu etkiler sağlamakta ve balıkçılık sektörünün istihdam potansiyelini artırmaktadır.
Diğer yandan Denize kıyısı olmayan ve bozkırın ortasında yer alan Yozgat’ın Çekerek ilçesinde bulunan Süreyyabey Barajı’nda avlanan yaklaşık 400 ton gümüş balığı dondurulup paketlendikten sonra Almanya, Fransa, Hollanda olmak üzere birçok Avrupa ülkesine ihraç ediliyor. (Erol TARİKCİ)