• DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
TEKNOLOJİ ÇÖZÜM ÜRETİR BAĞIMLILIK SORUN ÜRETİR

TEKNOLOJİ ÇÖZÜM ÜRETİR BAĞIMLILIK SORUN ÜRETİR

Teknoloji Bağımlılığı ve Bilinçli Medya Kullanımı Konulu Seminer Gerçekleştirildi.

Yozgat Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü personeli ve Aile Eğitim Programı formatörü Sosyolog Merve ER, Sorgun ilçesinde düzenlenen bir seminerde “Teknoloji Bağımlılığı ve Bilinçli Medya Kullanımı” konularında bilgi verdi. Seminer, Sorgun Müftülüğü Konferans Salonu’nda gerçekleşti ve Sorgun ilçe müftüsü Mustafa KAYIŞ ile ilçe müftülüğü personelleri de katılım sağladı.

Seminerde, katılımcılara bağımlılığın ne olduğu, belirtileri, bireyin kendisine ve çevresine zararları, bağımlılıktan kurtulma yöntemleri gibi konularda detaylı bilgiler sunuldu. Sosyolog Merve ER, yaptığı konuşmada bağımlılığın, bireyin kontrolünü kaybetmesi, bağımlı olduğu davranışta veya nesnede artış gözlenmesi gibi durumlarla ortaya çıkabileceğini vurguladı.

Teknoloji bağımlılığına dikkat çeken ER, bu tür bağımlılığı olan bireylerde görülen belirtileri şu şekilde sıraladı:

Ruhsal ve bedensel sıkıntılara rağmen teknoloji kullanımının devam etmesi, bağımlı olduğu şeyle daha çok vakit geçirme isteği, teknolojiyi istediği gibi kullanamama durumunda olumsuz duygusal tepkiler gösterme, yüz yüze iletişim yerine telefonla iletişimi tercih etme ve zamanın nasıl geçtiğini anlamama durumu.

Teknoloji bağımlılığının psikolojik ve fiziksel zararlarına da değinen ER, depresyon, suçluluk duyguları, öfke ve yoksunluk belirtileri gibi durumların yanı sıra fiziksel rahatsızlıkların da ortaya çıkabileceğine dikkat çekti.

Seminerde, teknoloji bağımlılığından korunma yöntemleri de paylaşıldı. Merve ER, teknolojik cihazların kullanıldığı mekanları değiştirme, kullanım zamanlarını düzenleme, spor yapma, sosyal beceriler kazanma, gri mod uygulamasını kullanma gibi pratik önerilerde bulundu.

“Teknoloji Bağımlılığı Konusunda Bilinçlendirme Çağrısı”

Seminerde konuşan Sosyolog Merve ER, teknoloji bağımlılığından korunmak için alınabilecek önlemleri şu şekilde özetledi.

“Teknolojik cihazların kullanıldığı mekanları değiştirmeli ve kullanım zamanlarını tam zıt saatlere kaydırmalıyız. Kullanımın ardından zorunlu bir iş planlamalı, teknolojiden uzak kalma hedefleri koymalıyız. Düzenli spor yapmalı, yeni sosyal beceriler kazanmalıyız. Hep yapmak isteyip de vakit bulamadığımız faaliyetleri yazıp sırayla yapmaya başlamalıyız. Telefonlarımızda bulunan gri mod uygulamasını aktif hale getirerek sosyal medyanın renkli dünyasından uzaklaşabiliriz. Telefon kullanımı konusunda kendimize süre kısıtlaması koymalıyız. Bir yıldan uzun zamandır kullanmadığımız uygulamaları azaltmalıyız. Bildirimlerden kurtulmalıyız ki sürekli telefona bakma ihtiyacından uzaklaşalım. Yemek masasında teknolojik aletleri kullanmamalıyız. Yemek masası ailenin sosyalleştiği bir alan iken aile üyeleri teknolojik aletlerle ilgilenmekten birbiri ile iletişim kurmayı ikinci plana atmaya başlamaktadır. Yatmadan önce telefon ile geçirdiğimiz zamanı azaltmalıyız.”

Seminer, teknoloji bağımlılığına karşı toplumsal farkındalığı artırarak, bireylerin bilinçli medya kullanımına yönlendirilmesini amaçlıyor. Sosyolog Merve ER, katılımcılara teşekkür ederek, bu tür etkinliklerin düzenlenmesinin önemine vurgu yaparak, toplumun bu konuda daha bilinçli ve sağlıklı bir iletişim kurabilen bireylerden oluşmasının hedeflendiğini belirtti.

Seminerin sonunda katılımcılar, teknoloji bağımlılığı konusundaki sorularını sorma fırsatı buldu ve interaktif bir şekilde bilgi alışverişinde bulundular. (Hüseyin TARİKCİ)

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM