Tarım memleketi Yozgat’ta toprak İşlemesiz olarak yapılan nohut demonstrasyonunda toprak işlemeli olarak yapılan ekimlerden daha fazla verim alındı.
Tarım ve Orman İl Müdürü Tanju Özkaya, demonstrasyon çalışmalarına devam ettiklerini belirterek, “Bu yıl yaşanan kuraklığa bağlı çok büyük oranda verim düşüklükleri oldu. Toprak İşlemeli olarak ekilen yerlerden 40-50 Kg verimler alınırken bizim yaptığımız toprak işlemesiz ekim alanlarında 70-90 Kg/Da verim alındı” dedi.
Tarım memleketi Yozgat’ta toprak İşlemesiz olarak yapılan nohut demonstrasyonunda toprak işlemeli olarak yapılan ekimlerden daha fazla verim alındı.
Geleneksel toprak işlemeli tarıma göre daha iyi sonuçlar alındı.
Tarım ve Orman İl Müdürü Tanju Özkaya, yaptığı açıklamada; “Çiftçimiz için daha az masraflı, çevremiz ve dünyamız için daha çevreci ve faydalı olan Toprak İşlemesiz tarımı çiftçilerimize yaygınlaştırmak ve göstermek için demonstrasyon çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.
Bu üretim sezonunda da Sorgun ilçemize bağlı Doğankent beldemizde önder çiftçiyle birlikte bu sistemi köydeki diğer çiftçilere uygulayarak göstermek istediklerini aktaran Özkaya, “Çiftçimize doğrudan ekim mibzeri ve teknik personelimizle destek verdik. İl Müdürlüğümüze ait doğrudan ekim mibzeri ile teknik personelimiz kontrolünde ekimi yapıldı. Ekilen demonstrasyonların takibi titizlikle yapıldı. Çiftçimiz bu arazilere hiçbir toprak işlemesi yapmadığından dolayı daha az masraf ve işçilik yaptı.
Hasat sonucunda gördük ki toprak işlemesiz olarak ekilen arazide hiçbir verim kaybı olmadı. Hatta verim artışı oldu. Bu yıl yaşanan kuraklığa bağlı çok büyük oranda verim düşüklükleri oldu. Toprak İşlemeli olarak ekilen yerlerden 40-50 Kg verimler alınırken bizim yaptığımız toprak işlemesiz ekim alanlarında 70-90 Kg/Da verim alındı” ifadelerini kullandı.
Toprak İşlemesiz Tarım, karasal iklim gösteren yerlerde özellikle kuru alanlarda uygulanabilecek olan bir sistem olduğuna işaret eden Özkaya, “Bu nedenle çiftçilerimize bu sistemi öneriyoruz. Bu sistemde dikkat edilecek hususlar tarlaya her yıl farklı üretim çeşidinden ürün ekilmesi ve konu uzmanlarından teknik bilgi ve yardım alınmasıdır. İl Müdürlüğü olarak biz bu konuda her zaman çiftçimize teknik destek be bilgi vermeye hazırız.” dedi.