Boğazlıyan’ın verimli topraklarda toprak işlemesiz tarım projesi kapsamında macar fiği demonstrasyonu yapıldı. İl Tarım ve Orman Müdürü Özkaya; “Bu uygulama Boğazlıyan da bu alanda bu bölgede ilk kez toprak işlemesiz macar fiği ekimini çiftçilerimizle birlikte yapmıştık. Amacımız çiftçimizin daha az masrafla daha fazla ürün elde etmesine öncülük etmektir. Çiftçilerimize teknik destek sağlanacaktır. Bu sistemin en önemli ekipmanı olan doğrudan ekim mibzeri Boğazlıyan ilçemizde mevcuttur” dedi.
Türkiye’nin önemli tarım ve hayvancılık merkezlerinden birisi olan Boğazlıyan da “Toprak İşlemesiz Tarım Tarla Günü” etkinliği düzenlendi.
Toprak işlemesiz tarımı İlin her köşesinde uygulayarak yaygınlaştırmak amacıyla Boğazlıyan İlçesi Devecipınar köyünde Toprak İşlemesiz tarım macar fiği demonstrasyonu yapıldı. Bu uygulamayı çiftçilere yerinde göstermek ve toprak işlemesiz tarımı bölge çiftçilerine tanıtmak amacıyla düzenlenen etkinliğe, İl Tarım ve Orman Müdürü Tanju Özkaya, İlçe Müdürü Ümmiye Çelik, Boğazlıyan Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Demiroğlu, teknik personeller ve çiftçiler katıldı.
İl Tarım ve Orman Müdürü Tanju Özkaya, “İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak Toprak İşlemesiz Tarım Sistemlerinin Yaygınlaştırılması kapsamında toprak işlemesiz tarımı yaygınlaştırmak amacıyla eğitim, yayım ve demonstrasyon faaliyetleri yürütmekteyiz. 2014 yılından beri bu sistemi birçok çiftçimizle başarıyla uygulamaktayız” dedi.
Özkaya, “Bu uygulamayı Boğazlıyan da çiftçilere de uygulayarak göstermek gayesiyle örnek ve önder çiftçi, aynı zamanda bir akademisyen olan Ali İhsan Özdemir hocamızla bu alanda bu bölgede ilk kez toprak işlemesiz macar fiği ekimini çiftçilerimizle birlikte yapmıştık. Çevrede ve köyde çiftçilerimiz bu ekimiz sonucunu ilgiyle izlediler. Sonuç şu an tarlamızda görünmektedir. Ürünümüz gayet güzel görünüyor.
Amacımız çiftçimizin daha az masrafla daha fazla ürün elde etmesine öncülük etmektir. Bu sistemde çiftçimiz tarlaya toprak işlemek için en az 3 defa girmeyecek bu ise girdi maliyetlerinin düşmesi anlamına geliyor. Ayrıca anızların toprak yüzeyinde bırakılması neticesinde anız yakmalarının önüne geçilecek anızların çürümesiyle toprağın organik maddesinin yükselmesiyle toprağın su tutma kapasitesi yükselecek, erozyon azalacaktır. İşgücünde tasarruf edilecektir. Ayrıca araç ve gereçlerin amortisman(Aşınma-Eskime) masrafları asgariye indirilecektir. Bütün bunlar üst üste koyulduğunda özellikle kıraç ve yarı taban arazilerde uygulanabilecek olan bir tarım sistemidir” şeklinde konuştu.
“Bu sistemi çiftçilerimize tavsiye ediyoruz” diyen Özkaya, “İsteyen çiftçilerimize teknik destek sağlanacaktır. Bu sistemin en önemli ekipmanı olan doğrudan ekim mibzeri Boğazlıyan ilçemizde mevcuttur. İsteyen çiftçilerimiz arazilerinde denemek amacıyla kullanabilirler. Ama mutlaka bu sistemle ilgili olarak İl ve İlçe Müdürlüğümüz personelinden teknik bilgi ve destek alsınlar” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Ziraat Teknikeri Osman Akarsubaşı, çiftçilere toprak işlemesiz tarımın çiftçiye ve toprak faydalarını anlatarak, bu sistemle ilgili teknik ve pratik bilgiler verdi.