İl Sağlık Müdürü Dr. Fatih Şahin, “Tüberküloz basili hava yolu ile bulaşır, basilin kaynağı tedavi görmemiş veya düzenli tedavi görmeyen aktif akciğer ve larinks tüberkülozu hastalarıdır. Hastalık, hasta insanlardan öksürme ve hapşırma ile ortama yayılan mikrobun solunum yolu ile alınması sonucu bulaşır, tedavi edilmeyen her hastanın yılda 10-15 kişiye hastalığı bulaştırma riski vardır” dedi.
Tüberkülozun dünya genelinde en çok ölüme neden olan hastalıklar arasında 13. sırada olduğu, tek bir enfeksiyon ajanından olan ölümlerin de COVID-19’dan sonra ikinci sırada yer aldığı ortaya çıktı.
Yozgat İl Sağlık Müdürü Dr. Fatih Şahin, Tüberküloz hastalığı hakkında açıklamalarda bulundu.
Tüberkülozun kesin tanısının balgamda verem mikrobunun gösterilmesi ile konulduğunu aktaran Dr. Şahin, “Tüberküloz, bildirimi zorunlu bir hastalıktır. Tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında tanı konulan hastaların 24 saat içinde ilgili ilçe Sağlık Müdürlüğüne, Toplum Sağlığı Merkezine bildirilmesi gereklidir. Tanı konulan tüm verem hastaları, verem savaş dispanserinde kaydedilir. Tüberküloz tedavisi standarttır. Bu standart tedavi, hastanede ya da dispanserde aynı şekilde düzenlenir. Yeni tüberküloz hastalarının tedavisinde standart tedavide genellikle iki ay 4 farklı ilaçla ve dört ay 2 ayrı ilaçla olmak üzere 6 aylık tedavi uygulanmaktadır ve tedavi ücretsizdir” açıklamasında bulundu.
“Tüberküloz hastalığı saç ve tırnak hariç tüm doku ve organları tutabilir” diyen Dr. Şahin, “Tuttuğu doku ve organa göre bulgu ve belirti gösterir, ancak en çok akciğerlerde görülür. (%60-70). Hastalığın tuttuğu diğer organlar arasında en sık görülenler; plevra, lenf bezleri, kemikler, böbrekler ve beyin zarlarıdır (menenjit).
Belirtileri: Genel yakınmalar: Halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, çocuklarda kilo alamama, ateş, gece terlemesi vb. olabilir. Solunum sistemi yakınmaları: Öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı, nefes darlığıdır. Larinks tüberkülozu ses kısıklığı yapabilir. Diğer organları tutan tüberküloz hastalığında ilgili organa ait bulgular olabilir (lenfadenopati, hematüri, eklemde şişlik vb.). İki-üç haftadan uzun süren ve non-spesifik antibiyotik tedavisi almış olmasına rağmen klinik yanıt alınamayan öksürükte tüberküloz hastalığından şüphelenmek gerekir.
Tüberküloz dünya genelinde en çok ölüme neden olan 13. nedendir. Tek bir enfeksiyon ajanından olan ölümlerin de COVID-19’dan sonra ikinci sıradaki nedenidir. Dünya genelinde 2020 yılında 1.5 milyon insan tüberkülozdan hayatını kaybetmiştir.
Türkiye’de tüberküloz görülme sıklığı (insidans) her yıl yaklaşık %3-4 oranında azalmaktadır. Ülkemizde 2020 yılında verem savaş dispanserlerine kayıtlı toplam tüberküloz hastası 8.925’dir. 2020 yılı hastalarının %15,9’u (1.420 hasta) yabancı ülke doğumlu hastadır” şeklinde konuştu.
Dr. Şahin, ayrıca; “Sağlık Bakanlığımız ile Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı arasında 2017 yılında yapılan protokol çerçevesinde “Psiko-Sosyal ve Mali Kayıp Yaşayan Tüberküloz ve SSPE Hastalarına Yönelik Düzenli Nakdi Yardım Programı” başlatılmıştır. Program kapsamında ekonomik ve sosyal güçlükler yaşayan tüberküloz hastalarımıza 2018 yılı Şubat ayından itibaren nakdi yardım verilmeye başlanmıştır.” ifadelerini kullandı.