SMMM Odası Başkanı Ahmet Bulut, Vergi mükellefleri ve şirketlerin yeniden yapılandırma kapsamında çıkan kanunla rahat bir nefes alacaklarını söyledi.
Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 7143 sayılı Kanun 18/05/2018 tarihli ve 30425 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandığını belirten Yozgat SMMM Odası Başkanı Ahmet Bulut, “Mükelleflerin ve şirket yöneticilerin bağlı bulunduğu mali müşavirlerle iribata geçip kanun hakkında bilgi alabilirler” dedi.
Bulut, kanun tasarısında yeniden yapılandırma kapsamına giren bazı borçları ise şöyle açıkladı.
31.03.2018 tarihi itibariyle gecikmiş vergi borçlarında Yurt İçi ÜFE oranında güncelleme,
Motorlu Taşıtlar Vergisinde büyük oranda ödeme kolaylığı,
Trafik Para Cezaları ve diğer idari para cezalarında önemli indirim,
Peşin ödemelerde Yurt İçi ÜFE oranında hesaplanan tutardan ayrıca %90 indirim,
Vergi aslına bağlı olmayan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının %50’sinin silinmesi,
Vergi ihtilaflarının sulh yoluyla sonlandırılmasında %80’e varan indirim,
İşletme kayıtlarının cezasız ve faizsiz olarak gerçek duruma uygun hale getirilmesi,
Eczanelerde cezasız faizsiz stok düzeltme,
Matrah ve vergi artırımında vergi incelemesinden muafiyet,
İnceleme ve tarhiyat safhasındaki borçlar için yapılandırma,
Beyan edilmemiş gelirler ve kazançlar için pişmanlıkla cezasız ve faizsiz beyan,
6552, 6736 ve 7020 sayılı Kanun kapsamında devam eden borçların yeniden yapılandırılması,
Yurt içi ve yurt dışı bazı varlıkların milli ekonomiye kazandırılması,
Borçları 18 taksitte 36 ay sürede ödeme,
Yapılandırılan borçları anlaşmalı bankaların banka kartı ve kredi kartı ile ödeme.”
Yozgat SMMM Odası Başkanı Ahmet Bulut, şunları söyledi.
“Vadesi 31.12.2013 tarihinden önce olan 100 TL ve altındaki borçların silinmesi gibi çok önemli imkanlar getirilmiştir.
Milyonlarca vatandaşın vergi ve vergi cezaları, bazı idari para cezaları, ecrimisil ile öğrenim ve katkı kredisi gibi bazı kamu alacakları, gümrük vergileri ve bu vergiye ilişkin idari para cezaları, sigorta primleri, topluluk sigortası primleri, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi ile bu alacaklara ilişkin her türlü faiz, zam, gecikme zammı, gecikme faizi, cezai faiz, gecikme cezası gibi fer’i alacakları yeniden yapılandırılıyor. Yapılandırmaya konu alacaklar, 31 Mart 2018 tarihi esas alınarak tespit ediliyor.
Kesinleşmiş ve ihtilaflı borçlarda başvuru ve ödeme süresi
Kanun kapsamında olan kesinleşmiş ve ihtilaflı borçlar için başvuruların 31 Temmuz 2018 akşamına kadar alacaklı vergi dairesine yapılması gerekiyor. Yapılandırılan bu kapsamdaki borçların bir defada veya taksitle ödenmesi mümkün. Bu konuda tercih yapma olanağı var.
Borcun tamamının bir defada ödenmesinin tercih edilmesi durumunda, ödemenin eylül ayının sonuna kadar yapılması gerekiyor. Tercihini taksitler halinde ödemek yönünde kullananlara 36 aya kadar vade olanağı tanınıyor. Borcunu taksitle ödemek isteyenler için 6, 9, 12 ve 18 olmak üzere dört farklı taksit seçeneği var.
Taksitle ödemede ilk taksit 30 Eylül 2018 tarihi mesai saati sonuna kadar ödenebilir. Diğer taksitler ise birer ay atlamalı olarak ödenmeye devam edilecektir. Buna göre ödemeyi 6 taksitte yapmak isteyenler taksitlerini; Eylül/2018, Kasım/2018, Ocak/2019, Mart 2019, Mayıs/2019 ve Temmuz/2019’da ödeyebilirler.
İnceleme sonucu salınan vergilerde süreler
Kanunun yayımı tarihinden önce başlayan vergi incelemeleri devam edecek. İnceleme sonucunda salınan vergi ve kesilen cezaların yeniden yapılandırılması ise mümkün.
Kanun’un yayımlandığı tarih itibariyle inceleme aşamasında bulunan işlerle ilgili olarak daha sonra yapılan tarhiyatlar için bu olanaktan yararlanılabilinmesi;
– İhbarnamenin tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içerisinde yazılı başvuruda bulunulması,
– İlk taksit ihbarnamenin tebliğini izleyen aydan başlamak üzere ikişer aylık dönemler halinde altı eşit taksitte ödeme yapılması ile mümkün.
Buna göre inceleme sonucu salınacak vergi ve kesilecek cezaların yeniden yapılandırılmasında başvuru ve ödeme süresi, incelemenin bitiş ve ihbarnamenin tebliğ tarihine bağlı olarak belirleniyor.”