T.C. Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) tarafından uygulanan 2022 Yılı İmalat Sanayi Finansman Destek Programı’nda yer alan yatırımların tamamlanma aşamasına gelindi. Kayseri, Sivas ve Yozgat illerinden toplamda 42 firma başarılı projeler sunarak destek almaya hak kazandı. Kasım ve Aralık aylarında imzalanan sözleşmeler ile yatırımların gerçekleştirilmesi için önemli bir adım atıldı.
İmalat Sanayi Finansman Destek Programı’nda yer alan 42 projenin sektörel dağılımına baktığımızda, fabrikasyon metal ürünleri imalatı, bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı, mobilya imalatı, kauçuk ve plastik ürünlerin imalatı, elektrikli teçhizat imalatı sektörlerinin öne çıktığını görüyoruz. Bu sektörlerden toplamda 24 proje destek almaya hak kazanırken, diğer 18 başarılı proje ise 11 farklı imalat sektöründen temsil ediliyor.
İmalat Sanayi Finansman Destek Programı, TR72 Bölgesi’nde istihdamın artırılması ve imalat sektöründe önemli yatırımların gerçekleştirilmesi hedefleri doğrultusunda hayata geçirildi. Program kapsamında toplamda 200’e yakın gencin istihdam edilmesi ve 100 milyon TL’yi aşan yatırımların gerçekleştirilmesi planlanıyor. İkinci yarıda bulunan proje uygulama döneminde, şu ana kadar 120 adet makine, ekipman ve yazılımın fabrikalarda devreye alındığı ve kullanılmaya başlandığı belirtiliyor. Programın 2023 yılı Haziran ayı sonunda tamamlanması planlanıyor ve bu planlı ilerleme TR72 imalat sanayi için önemli bir katma değer oluşturacak.
Orta Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen 2022 Yılı İmalat Sanayi Finansman Destek Programı, sadece hedeflenen sonuçlara ulaşmakla kalmayacak, aynı zamanda TR72 Bölgesi’nde yüksek teknoloji ürün üretimi, savunma ve havacılık sanayi ekosisteminin gelişmesine olumlu etkiler sağlayacak.
Nitekim destek almaya hak kazanan ve projesi uygulanmakta olan firmalardan 17 tanesi; havacılık ve savunma sanayi ürünlerinin de içinde bulunduğu orta-yüksek/yüksek teknolojili üretim yapmaktadır. TR72 Bölgesi’nin en fazla üretim hacmi olan mobilya, fabrikasyon metal ürünleri ve elektrikli teçhizat imalatı sektöründen de 10 firma; finansman destek programı kapsamında projelerini başarıyla yürütmektedir.
T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda, kalkınma ajansları tarafından 2020 yılından itibaren uygulanmakta olan finansman desteği modeli, diğer desteklere oranla sonuçlarının daha hızlı elde edildiği bir destek mekanizmasıdır. Finansman desteğinin yanı sıra, Orta Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen İmalat Sanayinde Kurumsallaşma ve Katma Değerli Üretimin Geliştirilmesi Sonuç Odaklı Programı’na bağlı olarak, bölge imalat sanayinin kurumsal kapasitesinin gelişimi için de teknik destek programları yürütülmektedir. Bu bağlamda 2022 yılı sonunda ilan edilen İmalat Sanayi Teknik Destek Programı’nda 8 adet imalat süreçlerinde verimliliği, ticaret hacmini ve teknoloji düzeyini artırıcı danışmanlık ile 7 adet kurumsal gelişimi sağlayıcı ve imalat sanayi firma temsilcilerine yönelik eğitim düzenlenecek. (Erol TARİKCİ)