• DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
YERLİ BUĞDAY’DA BEREKETLİ HASAT

YERLİ BUĞDAY’DA BEREKETLİ HASAT

Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden Yozgat il genelinde yerli buğdaydaki verim yüz güldürdü.

Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürü Tanju Özkaya, bu yıl yerli tohumlarla uygulanan buğday çeşit demonstrasyonlarının hasatlarının yapıldığını açıklayarak, “Bu çalışmaların temel amacı, yerli buğday tohumlarını çiftçilere tanıtarak ve yaygınlaştırarak yerli üretimi teşvik etmek” dedi.

Müdür Özkaya, bu çalışmanın Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından 2020 yılı üretim sezonundan bu yana yürütüldüğünü belirtti. “Yerli ve Milli Tohumlarımızın Ulaşmadığı Çiftçi Kalmasın” sloganıyla başlatılan bu projenin, yerli çeşitlerin çiftçilere tanıtılması ve yaygınlaştırılmasını hedeflediğini ifade etti.

Özkaya, yerli buğdayın önemini vurgulayarak şunları söyledi:

“Yaşanan son gelişmeler bize gösterdi ki 1 Kg ürün dahi bizim çok kıymetlidir. Yozgat’ta 2023 yılında 3 milyon dekar buğday ekilişimiz var. Dekarda 1 kilogram artırsak 3.000 ton fazla buğday üretmiş oluruz. Tonu 8000 liradan yaklaşık 24 milyon liralık ülkemize ek kazanç demektir. İşte bunun için bu demonstrasyonları çok önemsiyoruz.”

Bu yıl 40 farklı yerli buğday çeşidi, 8 ilçeye bağlı 21 köydeki 27 önder çiftçi tarafından ekildi. Bu çeşitler, çeşitli araştırma enstitülerinin ve özel tohum firmalarının katkılarıyla geliştirildi. Hasatlar çiftçilerle birlikte İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerinin teknik personelleri tarafından kontrol edildi. Genel anlamda çeşitlerin iyi sonuçlar verdiği ve bazı çeşitlerin ilimizde yüksek verimler elde ettiği belirtildi.

Çiftçilere, kendi şartlarına en uygun olan yerli ve milli tohumları eklemeleri ve yerli tohumlarla üretim yapmaları tavsiye edildi. Ayrıca, çeşitler ve yetişme şartları hakkında bilgi almak isteyen çiftçilerin İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri ile iletişime geçmeleri önerildi.

Bu yerli buğday çeşit demonstrasyonları, Türkiye’nin yerli tohum üretimini teşvik etme ve yerli üretimi artırma yolundaki önemli bir adımı temsil ederken, bu çalışmaların başarılı bir şekilde sürdürülmesi, ülkenin tarımsal üretimini ve ekonomisini güçlendirmeye katkı sağlaması hedefleniyor.

Yerli buğday çeşit demonstrasyonlarının başarısı, çiftçilerin yerli tohumlara olan ilgisini artırırken, bu çeşitlerin ekimlerinin artırılmasıyla ülke genelinde daha fazla yerli buğday üretimi ve ekonomik kazanç hedefleniyor. Aynı zamanda bu girişim, çiftçilere yerli tohumların kalitesi ve verimliliği konusunda bilgi sahibi olma fırsatı sunuyor.

Yerli tohumların ekimi, tarım sektöründe sürdürülebilirliği artırmanın ve yerli ürünlerin tercih edilmesinin önemli bir parçası oldu, bu çeşit demonstrasyonları, yerli tohum üreticileri ve araştırma enstitülerinin işbirliği ile yerel çiftçilere daha fazla destek sağlama fırsatı sunuyor. (Hüseyin TARİKCİ)

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM