Türkiye’nin önemli tarım ve hayvancılık merkezlerinden Yozgat’ta yerli ve milli buğday ve nohut çeşitlerinin ekim ve tanıtımları yapıldı.
Hem üretim ve kalite hem de ülke ekonomisine katkı sağlayacak olan yerli tohumlar diğer yandan da çiftçilerin daha fazla kazanç elde etmelerini sağlayacak.
Yozgat Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce uygulanan Yerli Buğday Nohut Demonstrasyonu Tarla günü etkinliği düzenlendi.
Tarla gününe Bakanlığın Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü uzmanları, Ziraat Odaları Birliği Merkez Yönetim Kurulu Üyesi ve Akdağmadeni Ziraat Odası Başkanı Eyüp Elmalı, Sorgun Ziraat Odası Başkanı Hacı Tuzlacık, Tarım ve Orman İl Müdürü Tanju Özkaya, İlçe Müdürleri, teknik personeller ve kalabalık bir çifti topluluğu ile basın mensuplarının katılımı ile Sorgun ilçesine bağlı Alcı Köyü’nde gerçekleştirildi.
Şölen havasında geçen ‘Tarla Günü’nde ekimi yapılmış olan yerli buğday ve nohut çeşitlerinin ekim ve tanıtımları yapıldı. Tarla gününde konuşma yapan Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Sevinç Karabak, “Enstitü olarak Tarla Bitkilerinde birçok üründe daha verim ve kalite özelliklerine sahip yerli tohum geliştirme çalışmaları yapıyoruz. Amacımız çiftçimizin daha fazla ve kaliteli ürün almasını sağlamaktır. Bu sayede ülkemizin üretim ve ekonomisine katkıda bulunmaktır” dedi.
Tarım ve Orman İl Müdürü Tanju Özkaya ise, açıklamasında; “Bakanlığımız Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından 2020 üretim sezonunda ‘Yerli ve Milli Tohumlarımızın Ulaşmadığı Çiftçi Kalmasın’ sloganıyla yerli tohumlarımızın yaygınlaştırılması çalışması başlatmıştır. Amacımız Bakanlığımız araştırma kuruluşları ve özel sektörce geliştirilmiş daha iyi verim ve kalite özelliklerine sahip yerli ve milli tohumlarımızı çiftçilerimize göstererek tanıtmak, kullanımını artırmak ve İlimizde yerli tohumlarımızla üretim ve verimi artırmaktır.
Burada yaptığımız çalışmayı Ankara Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü, Adana Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü ve Ekiz Tohumculuk’la birlikte yaptık. Bu kurumlardan temin edilen Buğday ve Nohut çeşitlerini burada görülen arazilere ektik. Burada değişik Enstitülerimiz tarafında üretilen buğday ve nohut çeşitlerimizin görülmesi açısından çok faydalı olduğu kanaatindeyiz.
Tarla Gününü yaptığımız bu demonstrasyon çalışmamızda; Buğday tohumluğu olarak Ankara Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen Selamibey ve Şanlı çeşitleri, Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen Halis çeşidi, Ekiz Tohumculuk tarafından geliştirilen Alp1 çeşidi, Konya Bahri Dağdaş Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen Ekiz çeşitleri ise biraz ilerdeki tarlaya yan yana ekildi.
Nohut Tohumluğu olarak Adana Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen İnci, Sezgin ve Caner çeşitleri ile Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen Nihatbey çeşidi iki buğday ekimi yapılan tarlaların arasında kalan tarlaya yan yana ekildi. Birde bunlardan farklı olarak nohut tarlasında kalan kısma ise Fasulye Tohumluğu olarak Mersin Ticaret Borsası tarafından geliştirilen Borsa çeşidi ekildi.
Bütün bu demonstrasyonlarımızın gelişimleri üretim sezonu boyunca teknik personelimizce takip edilerek kayıt altına alınmıştır. Önümüzdeki günlerde bu demonstrasyonların hasatları enstitü yetkilileri ve çiftçilerimizle birlikte yapılacak ve sonuçlar duyurulacaktır.
Çiftçilerimize yerli ve milli tohumlarımızı ekmelerini ve yerli tohumlarla üretin yapmalarını tavsiye ediyoruz. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak biz her zaman çiftçilerimizin yanındayız. Her türlü teknik ve idari yardım vermeye hazırız” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından ekilen çeşitlerin tanıtımları yapıldı.