• DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
YEŞİL ALTIN EKİMİ

YEŞİL ALTIN EKİMİ

Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden Yozgat’ta yerli yeşil mercimek çeşitlerinin demonstrasyon ekimleri gerçekleştirildi. Ekimlerde doğayla dost tamamen organik olarak üretimi yapılan Rhizobium bakterisi içeren mikrobiyal gübre de kullanıldı. Demonstrasyon ekimleri üretim sezonu boyunca takip edilerek sonuçları çiftçiler ve kamuoyuyla paylaşılacak.

Yeşil mercimek üretiminde Yozgat Türkiye genelinde birinci sırada yer alırken, Bu üretimi daha da artırmak ve yerli çeşitleri yaygınlaştırmak amacıyla demonstrasyon ekimleri yapılıyor.

Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, yerli yeşil mercimek çeşitlerinin demonstrasyon ekimlerini gerçekleştirdi. Yapılan demonstrasyon ekimlerinin İl ve İlçe Müdürlüğü teknik personelleri tarafından kontrol edildiği belirtilirken, İl Müdürü Tanju Özkaya yaptığı açıklamada, yeşil mercimek üretiminde Yozgat’ın Türkiye genelinde birinci sırada yer aldığını ifade etti.

Demonstrasyon ekimlerinin amacının yerli çeşitleri yaygınlaştırmak ve verimi artırmak olduğu vurgulanırken, bu yıl Sorgun ve Sarıkaya ilçelerinde 4 köyde 5 önder çiftçiyle birlikte 50 dekar alanda demonstrasyon ekimleri yapıldı.

Ekimlerde Ankara Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilerek tescil edilmiş olan Bozok, Karagül, Meyveci2001 ve Gümrah çeşitleri ile Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilmiş olan Çiftçi çeşitleri kullanıldı.

Ayrıca, doğayla dost tamamen organik olarak üretimi yapılan Rhizobium bakterisi içeren mikrobiyal gübre de kullanıldı. Demonstrasyon ekimleri üretim sezonu boyunca takip edilerek sonuçları çiftçiler ve kamuoyuyla paylaşılacak.

İl Müdürü Tanju Özkaya, demonstrasyon ekimlerinin amacının yerli yeşil mercimek çeşitlerinin yaygınlaştırılması ve üretim miktarının artırılması olduğunu belirtti.

Çiftçilerin genellikle kendi aralarında değişimle ve piyasadan aldıkları tohumluklarla ekim yaptığını söyleyen Özkaya, bakanlığın araştırma kuruluşlarınca geliştirilmiş daha verimli çeşitlerin mevcut olduğunu ve bu çeşitlerin tanıtılarak yaygınlaştırılması gerektiğini vurguladı.

Sorgun ve Sarıkaya ilçelerinde 4 köyde 5 önder çiftçiyle birlikte 50 dekar alanda yapılan demonstrasyon ekimlerinde, Ankara Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilmiş Bozok, Karagül, Meyveci2001 ve Gümrah çeşitleri ile Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilmiş Çiftçi çeşitleri kullanıldı.

Ekimlerde ayrıca, doğayla dost tamamen organik olarak üretilen Bakanlığa bağlı Toprak Gübre ve Su Kaynakları Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından üretilen Rhizobium bakterisi içeren mikrobiyal gübre kullanıldı. Bu gübrenin çiftçilere uygulanışı da gösterildi.

Demonstrasyon ekiminin üretim sezonu boyunca İl ve İlçe teknik personelleri tarafından takip edileceğini belirten Özkaya, hasatların çiftçilerle birlikte yapılacağını ve sonuçların kamuoyuna duyurulacağını sözlerine ekledi. (Hüseyin TARİKCİ)

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM